НАШ БЛОГ

ТУРСКА И СРБИЈА: ЗЛАТНО ДОБА БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Република Турска је земља раскошне лепоте која се простире на два континента. Највећим делом се налази на Анадолијском полуострву а мањим делом у југоисточној Европи. Реч је о земљи контраста и изузетно богате традиције, културе и историје. Називају је и земљом четири мора, а постоји и предање да је римски цар Марко Антоније изабрао баш турску обалу као свадбени дар вољеној Клеопатри. Осим обале, турском пејзажу посебан печат дају и природни локалитети и древни градови несвакидашње лепоте попут Памукале, Кападокије али и Арарата, Истанбула и Коније. У овој земљи налазе се и два од седам светских чуда античког света – Маузолеј у Халикарнасу и Артемидин храм у Ефесу.

 Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,

Билатерална сарадња

Званична билатерална сарадња Турске и Србије успостављена је 1879. године. Данас, политички односи две земље су веома интензивни и садржајни, о чему сведочи и велики број посета на највишем нивоу. Приликом посете председника Турске Реџеп Тајип Ердогана Србији, у септембру 2022. године, председник Србије Александар Вучић је на конференцији за новинаре поручио да је ово златно доба српско-турских односа, а током посете одржан је и велики Српско-турски бизнис форум.
Турска је отворено стала иза пројекта “Отворени Балкан”, а значајна је и подршка Турске у вези са наставком дијалога Београда и Приштине, који треба да води компромису и обострано прихватљивом решењу.

Истанбул-магија оријента

Истанбул је највећи финансијски и економски центар, а Анкара главни град Турске. У њима ћете срести увек љубазне, гостољубиве и насмејане људе. Некадашњи Константинопољ, престоница древне Византијске империје, Истанбул је смештен на полуострву између Европе и Азије. Често га називају магијом оријента, и представља судар културе истока и запада. Заштитни знак града је чувена Аја Софија, некадашња највећа хришћанска црква на свету, коју је Мехмед II Освајач претворио у џамију.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,Аја Софија

Овај град обилује богатим културним наслеђем, а најпознатија је Топкапи палата. У Инстабулу се могу видети бројне џамије цркве, синагоге и музеји који сведоче о култури и обичајима Османлијског царства са којим је наша култура историјски испреплетана.
Тако се у старом делу Истанбула и данас налазе две Мехмед пашине џамије, обе саграђене за живота великог везира српског порекла, Мехмед паше Соколовића. Познато је да су Београдска шума и Београдска капија добиле своје називе по Београђанима који су по наређењу султана Сулејмана Величанственог пресељени у Стамбол, како би бринули о цариградском водоводу. Било је то након освајања Београда 1521. године.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada,Зидине Београдске капије

Са друге стране, остало је забележено да је син и наследник Сулејмана Величанственог, за време чије владавине је Османско царство обухватало већи део југоисточне Европе, западне Азије и северне Африке, Селим II, устоличен у Београду 1566. године.
Истанбул се поноси и историјском зградом железничке станице Сиркеци. Ово је било последње стајалиште Оријент Екпреса (орг. “Venice-Simplon Orient Express”)- „краља возова и воза краљева“ – између Париза и Цариграда од 1883. до 1977. године.
Још једна знаменитост града је истанбулска Капали чаршија у којој се налазе 64 улице и 4.000 продавница. Један од најстаријих тржних центара на свету, Гранд Базар, дневно прими до 400.000 посетилаца, а сам Истанбул годишње посети више од милион туриста.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasadaГранд Базар

Мустафа Кемал Ататурк

Турски рат за независност, који су покренули Мустафа Кемал Ататурк и његови сарадници против окупације савезничких сила, довео је до укидања монархије 1922. и успостављања Републике Турске 1923. године. Ататурк је спровео бројне реформе, које су претворили Турску у модерну, секуларну и европски оријентисану државу.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada, Ataturk

Због тога је турски парламент Мустафи Кемалу доделио презиме „Ататурк“ (отац Турака) које је носио само он.

Политичко уређење

Турско политичко уређење засновано је на начелу деобе власти на законодавну, извршну и судску, а Устав је врховни закон државе.
Председник је шеф државе и шеф владе, а бира га Велика турска народна скупштина. Да би био подобан за ову функцију, кандидат мора бити турски држављанин старији од 40 година, подобан за избор и мора имати високу стручну спрему.
Извршна власт је у рукама председника и Савета министара. Председник кандидује министре, чије именовање мора одобрити Велика турска народна скупштина.
Законодавна власт припада Великој турској народној скупштини, једнодомном телу са 550 посланичких места.

Привреда Турске

Економија Турске је по бруто домаћем производу 17. највећа економија света. Ова земља једна је од највећих произвођача сребра, злата, нафте и природног гаса у југозападној Азији, велики извозник хране, одеће, накита и пластике, сировина, машинских и моторних делова. Турска лира је национална валута. Туризам је веома значајајна грана, а позната турска летовалишта су Бодрум и Анталија. Турска национална авио компанија Тurkish airlines спада међу највеће авио компаније, а аеродром Ататурк Истанбул међу 40 највећих на свету.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије, у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Кухиња

Турска кухиња као и сама земља подједнако је разноврсна и богата. Турци спремању хране прилазе као уметности, па већина јела и слаткиша голицају сва чула. Многа јела веома су слична јелима која се могу наћи и на српским трпезама, попут пуњених паприка, мусаке, ђувеча или капаме.
Турска је надалеко позната по слаткишима пре свега баклавлавама и ратлуку као и турској кафи, која се пије са ђумбиром, медом, или пистаћима.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

Занимљивости

Тулипани су први пут узгајани у Османском царству. Када се холандски амбасадор на двору Сулејмана Величанственог први пут сусрео са лалама, донео је њихове луковице у Амстердам.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

Иако је турска кафа славна широм света, најпопуларније пиће у Турској ипак је чај. Tурци га конзумирају у посебним стакленим чашицама u obliku тулипана.

Леонардо да Винчи је 1503. године направио планове за мост преко Златног рога – залива у Босфору који дели Истанбул. Мост никада није изграђен, иако је турски председник Ердоган пре неколико година најавио да је у току пројекат како би се коначно остварили Да Винчијеви планови.

Свети Никола рођен је на територији данашње Турске, док се прва хришћанска црква коју је човек саградио (Црква светог Петра) налази се у Антиохији, а прва црква посвећена Богородици (Девици Марији) налази се у Ефесу.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasadaЕфес

Верује се да се Нојева барка зауставила на планини Арарат у источној Турској.

У Истанбулу је метро отворен 1876. године и најстарији је метро у континенталној Европи. Једини старији метро у свету је лондонски метро оторен 1863.

Пре него што је хришћанство постало прихваћена религија на овом подручју, у Кападокији су се Хришћани тајно скривали у подземним градовима ископаним у стенама, бежећи од римских војника. Данас је Кападокија једна од најпознатијих туристичких дестинација у Турској, која нуди могућност вожње балонима и поглед на ову област који одузима дах.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasada

Александар Велики је пресекао Гордијев чвор у близини Анкаре. Истоимена техника двоструког чвора данас се користи у турским теписима.

Културно наслеђе

Богато културно наслеђе османске цивилизације на различите начине је уткано на подручју Србије и Балкана.
Препознаје се у објектима, обичајима, језику-турцизмима, музици, али и исхрани. Тако се у Србији и данас налазе тврђаве, хамами, џамије, гробнице, чесме и мостови из периода османске владавине. По освајању Београда, много турских речи ушло је српски језик као шјто су јастук, капија или комшија, али и бројни топономи попут Булбудера, Дорћола, Калемегдана, Пашиног брда и Роспи ћуприје. Култура исхране која је усвојена огледа се и данас у јелима али и речима попут сарме, ђувеча, бурека, туршије пекмезa, шербета и баклаве.

Dipos, Turska, Republika Turska,diplomatija, bilateralni odnosi, ambasadaНишка тврђава -улаз, 1878. год.