НАШ БЛОГ

УНИЦЕФ – ДА СВАКО ДЕТЕ ОСТВАРИ СВОЈ ПОТЕНЦИЈАЛ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

УНИЦЕФ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ

Како би обезбедила помоћ деци Европе након завршеног Другог светског рата, Генерална скупштина Уједињених нација је 11. децембра 1946. године основала УНИЦЕФ. Ова организација је временом усмерила помоћ и на друге делове света да би помогла угроженој деци у Африци, Азији и Јужној Америци. Временом је израсла у међународни фонд чији програми подразумевају подршку пре самог рођења, током првих дана живота, целог детињства и одрастања, све до следеће генерације.

Данашња визија будућности УНИЦЕФ-а је свет у којем је свако дете здраво, безбедно, образовано, збринуто и заштићено, у ком сва деца могу да остваре своје потенцијале.

Активности које спроводи нису усмерене само ка појединцима, већ и ка породицама, заједницама и нацијама.

УНИЦЕФ  данас промовише и штити дечја права у више од 190 држава, укључујући и нашу земљу.

За свако дете у Србији

У оквиру свог деловања у Републици Србији, УНИЦЕФ спроводи иницијативе које се примењују на националном нивоу и води стални дијалог са креаторима политика. Активност организације је у складу са развојним приоритетима Србије и доприноси испуњењу међународних обавеза и планова који се односе приступање Европској унији и остваривање циљева Агенде 2030.  УНИЦЕФ делује у складу са Оквиром развојног партнерства, који дефинише сарадњу између Владе Републике Србије и система Уједињених нација у нашој земљи.

У последње две године тим је фокусиран на рани развој детета. Организација подржава спровођење нових Основа националног програма предшколског васпитања и образовања. Овим програмом ће до 2022. године бити обухваћено 12.000 наставника и више од 220.000 деце. Усвајање Националне стратегије и Акционог плана за превенцију и заштиту деце од насиља такође су развијени уз подршку ове организације.

УНИЦЕФ интензивно ради и у области истраживања како би се обезбедили квалитетни подаци за даљи рад. У сарадњи са Републичким заводом за статистику спроведено је Истраживање вишеструких показатеља о положају жена и деце (МИЦС), као и „Анализа ефеката климатских промена на децу“ која ће пружити важне податке о ситуацији у којој се налазе деца и млади у контексту све већих проблема којима су изложени, као што је загађење ваздуха.

У области родно заснованог насиља уз подршку УНИЦЕФ-а у 50 школа широм Србије спроведен је програм „Школа без насиља“. Одабрани тренери, наставници, вршњачки едукатори и просветни саветници који су учествовали у пројекту остали су институционални капацитет за заштиту деце од насиља у својим заједницама и школама. Као  резултат програма девојчице и дечаци у 50 школа у Србији променили су ставове о родно заснованом насиљу.

Захваљујући солидарности и донацијама више од 35.000 грађана кроз Клуб пријатеља УНИЦЕФ-а, 1.500 прерано рођених и болесних беба добило је побољшану негу у неонатолошким јединицама у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Београду, 200.000 деце и њихових родитеља има приступ унапређеним услугама за развој у раном детињству у 25 домова здравља, а 1.700 деце са сметњама у развоју и без њих учествовало је у спортским и рекреативним активностима.

Поводом обележавања 30 година од усвајања Конвенције УНИЦЕФ-а у Србији организован је добротворни концерт 2019. године на којем су се први пут заједно на бини нашли хор Колибри, Немања Радуловић и Стефан Миленковић. Сва средства од продаје карата за концерт усмерена су за подршку унапређењу програма предшколског васпитања и образовања у Републици Србији.

Почетком 2021. године УНИЦЕФ започиње нови петогодишњи програм сарадње са Владом Републике Србије, којим се убрзавају процеси и унапређују резултати у областима здравља, образовања и заштите деце, посебно оне која су најугроженија. Фокус ће континуирано бити усмерен на ране године, а посебан акценат се ставља на адолесценте, са циљем усвајања вештина неопходних за 21. век и повећања њихово учешћа у доношењу одлука чије се последице одражавају на њихове животе.

У УНИЦЕФ-у верују да ће бити сведоци значајног убрзања резултата у областима социјалне заштите, инклузивног образовања и дигитализације како би се искористиле све постојеће могућности и иновације и максимизирали резултати за децу.

Заједно са породицом Уједињених нација, УНИЦЕФ подржава Владу да делује за децу и младе и са децом и младима док планира, буџетира и спроводи програме и политике усклађене са Циљевима одрживог развоја.

Национални амбасадори УНИЦЕФ-а

Већ дуже од 60 година УНИЦЕФ успоставља партнерства са познатим личностима из света филма, телевизије, музике, спорта и шире, који обезбеђују помоћ и подршку за децу у јавности и у својој бранши.

Национални амбасадори УНИЦЕФ-а у Србији су Ана Ивановић и Александар Саша Ђорђевић. Они представљају позитивне узоре и играју важну улогу у подизању свести о потребама деце тако што користе свој таленат и славу да у име УНИЦЕФ-а прикупљају средства, заговарају права деце и о њима едукују јавност.

Новак Ђоковић је од националног данас постао глобални амбасадор добре воље УНИЦЕФ-а, који своје вредности и популарност користи за унапређење права деце у свету.