НАШ БЛОГ

ВИЗИЈА КОЈА ПОМЕРА ГРАНИЦЕ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ

Уједињени Арапски Емирати су једна од најмлађих и најмодернијих земаља Блиског истока. Бисерне шкољке које су својим перлама привлачиле трговце на источни део Арабијског полуострва шездесетих година прошлог века заменила су налазишта нафте на којима је локална привреда доживела процват. Данашњи спој традиције, технолошких идеја и фасцинантних здања чини Емирате врло пожељном и јединственом земљом за живот и рад.

Иако су се Катар и Бахреин у потпуности осамосталили након британског повлачења из овог дела света 1971. године, осталих седам емирата (Абу Даби, Дубаи, Шарџа, Ајман, Ум ал Куваин, Рас ел Хајм и Фуџаир) одлучили су се за уједињење. Компромис о подели највиших функција у Уједињеним Арапским Емиратима постигнут је 1979. године, по којем је место председника припада емиру Абу Дабија, а позиција премијера емиру Дубаија.

Најчувенији град Уједињених Арапских Емирата је свакако Дубаи – најбрже растућа метропола света и светска престоница авангарде и луксуза. У њему се налазе неки од  најневероватнијих футуристичких мега пројеката на свету: најлуксузнији хотел и једини са категоризацијом од седам звездица – Бурј ал Араб, вештачка Палма острва и Светска острва, највиша зграда Бурј Калифа, највеће фонтане, Дубаи марина као највећи тржни центар. Туристичке атракције су заслужено и расцветали врт и скијалиште у средини пустиње.

Непревазиђене развојне могућности ове земље привукле су велики број високообразованих Срба, који данас углавном раде за стране компаније које послују у УАЕ. То су пре свега архитекте, инжењери и стручњаци за информационе технологије.

Инвестиције Уједињених Арапски Емирати у Србији

Резултат званичног успостављања дипломатских односа 21. марта 2007. године била је реализација бројних инвестиција из УАЕ у Републику Србију.  2010. године ниво улагања износио је око 300.000 евра, а у 2018. години достигао је износ од око 180 милиона евра.

Први значајан корак представљало је стратешко партнерство између Владе Републике Србије и авио-компаније Етихад, које су 2013. године у Београду потписале Уговор о стратешком партнерству и тиме основале нову компанију – Аир Сербиа. Остале значајне инвестиције реализовале су компаније Ал Равафед и Ал Дахра у српску пољопривреду, а уследила су и улагања у банкарски сектор и зелену енергију и лучку инфраструктуру. Као круна сарадње издвојио се пројекат Београд на води, који је главни град Србије поставио на мапу модерних европских престоница.

Београд на води

Белграде Wатерфронт је заједничко предузеће у којем компанија Еагле Хиллс из Абу Дабија има 68% власништва, а Влада Републике Србије 32%.

Ушушкан поред Саве, Београд на води је монументални пројекат урбане ревитализације вредан три милијарде долара, којим настаје ново градско језгро и нова међународна дестинација. На површини од 1,8 милиона квадратних метара биће смештено 5.700 стамбених јединица, пословни простори и хотели. У склопу пројекта изграђен је и у септембру отворен највећи шопинг центар на Балкану – Галерија Белграде, од 140.000 метара квадратних. Централним делом доминираће око 170 метара висока  „Кула Београд”, која ће бити највиша зграда у Србији и овом делу Европе и чији се завршетак очекује крајем 2021. године

Део ове целине представља и реконструисано Савско шеталиште, које додаје нову димензију животу на обали. Врхунски хотели и булевар оивичен кафеима, ресторанима и малопродајним објектима појачавају урбану привлачност новог кварта у српској престоници и дефинишу га као обавезну туристичку атракцију.

Београд на води пројектован је по највишим стандардима одрживости. Инспирисан је архитектонским и културним наслеђем региона.

Посматрано у ширем контексту, овај пројекат је значајан фактор друштвеног и привредног развоја града Београда и Републике Србије.

Наставак сарадње у контексту високе технологије

Поред директних инвестиција у развој привреде, две земље препознале су заједничке интересе и у размени знања и праксе из области примене савремених технологија.

У том смислу, Привредна комора Србије је у новембру ове године у партнерству са Привредном комором Дубаија организовала  први онлине Блокчејн самит Србија – УАЕ (Блоцкцхаин Суммит). Привреда Уједињених Арапских Емирата спада међу најиновативније привреде у свету, захваљујући, пре свега, примени високе технологије у готово свим областима живота. Са друге стране, Србија тежи да заузме водећу позицију у региону у области програмирања и блокчејн решења. Овим скупом омогућена јер размена искустава лидера у примени блокчејн потврђен потенцијал за даљи развој решења.

Србија ће се светској публици следеће године представити и на највећем сајму на свету – Wорлд Еxпо, који ће се одржати у Дубаију. Овај догађај, који земље користе и да прикажу своју креативност када су у питању спектакл и организација, Дубаи је искористио да оде корак даље – по први пут у историји ће за сваку земљу бити обезбеђен и посебан павиљон. Република Србија је најавила да ће своје потенцијале представити коришћењем технологија холограма и виртуелне реалности.

Нови свет поникао из песка и данас увек барем за корак испред других, на овај начин директно или индиректно подстиче друге актере да искористе свој потенцијал, освоје нове висине или помере своје границе.