NAŠ BLOG

VIZIJA KOJA POMERA GRANICE

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najmlađih i najmodernijih zemalja Bliskog istoka. Biserne školjke koje su svojim perlama privlačile trgovce na istočni deo Arabijskog poluostrva šezdesetih godina prošlog veka zamenila su nalazišta nafte na kojima je lokalna privreda doživela procvat. Današnji spoj tradicije, tehnoloških ideja i fascinantnih zdanja čini Emirate vrlo poželjnom i jedinstvenom zemljom za život i rad.

Iako su se Katar i Bahrein u potpunosti osamostalili nakon britanskog povlačenja iz ovog dela sveta 1971. godine, ostalih sedam emirata (Abu Dabi, Dubai, Šardža, Ajman, Um al Kuvain, Ras el Hajm i Fudžair) odlučili su se za ujedinjenje. Kompromis o podeli najviših funkcija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima postignut je 1979. godine, po kojem je mesto predsednika pripada emiru Abu Dabija, a pozicija premijera emiru Dubaija.

Najčuveniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata je svakako Dubai – najbrže rastuća metropola sveta i svetska prestonica avangarde i luksuza. U njemu se nalaze neki od  najneverovatnijih futurističkih mega projekata na svetu: najluksuzniji hotel i jedini sa kategorizacijom od sedam zvezdica – Burj al Arab, veštačka Palma ostrva i Svetska ostrva, najviša zgrada Burj Kalifa, najveće fontane, Dubai marina kao najveći tržni centar. Turističke atrakcije su zasluženo i rascvetali vrt i skijalište u sredini pustinje.

Neprevaziđene razvojne mogućnosti ove zemlje privukle su veliki broj visokoobrazovanih Srba, koji danas uglavnom rade za strane kompanije koje posluju u UAE. To su pre svega arhitekte, inženjeri i stručnjaci za informacione tehnologije.

Investicije Ujedinjenih Arapski Emirati u Srbiji

Rezultat zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa 21. marta 2007. godine bila je realizacija brojnih investicija iz UAE u Republiku Srbiju.  2010. godine nivo ulaganja iznosio je oko 300.000 evra, a u 2018. godini dostigao je iznos od oko 180 miliona evra.

Prvi značajan korak predstavljalo je strateško partnerstvo između Vlade Republike Srbije i avio-kompanije Etihad, koje su 2013. godine u Beogradu potpisale Ugovor o strateškom partnerstvu i time osnovale novu kompaniju – Air Serbia. Ostale značajne investicije realizovale su kompanije Al Ravafed i Al Dahra u srpsku poljoprivredu, a usledila su i ulaganja u bankarski sektor i zelenu energiju i lučku infrastrukturu. Kao kruna saradnje izdvojio se projekat Beograd na vodi, koji je glavni grad Srbije postavio na mapu modernih evropskih prestonica.

Beograd na vodi

Belgrade Waterfront je zajedničko preduzeće u kojem kompanija Eagle Hills iz Abu Dabija ima 68% vlasništva, a Vlada Republike Srbije 32%.

Ušuškan pored Save, Beograd na vodi je monumentalni projekat urbane revitalizacije vredan tri milijarde dolara, kojim nastaje novo gradsko jezgro i nova međunarodna destinacija. Na površini od 1,8 miliona kvadratnih metara biće smešteno 5.700 stambenih jedinica, poslovni prostori i hoteli. U sklopu projekta izgrađen je i u septembru otvoren najveći šoping centar na Balkanu – Galerija Belgrade, od 140.000 metara kvadratnih. Centralnim delom dominiraće oko 170 metara visoka  „Kula Beograd”, koja će biti najviša zgrada u Srbiji i ovom delu Evrope i čiji se završetak očekuje krajem 2021. godine

Deo ove celine predstavlja i rekonstruisano Savsko šetalište, koje dodaje novu dimenziju životu na obali. Vrhunski hoteli i bulevar oivičen kafeima, restoranima i maloprodajnim objektima pojačavaju urbanu privlačnost novog kvarta u srpskoj prestonici i definišu ga kao obaveznu turističku atrakciju.

Beograd na vodi projektovan je po najvišim standardima održivosti. Inspirisan je arhitektonskim i kulturnim nasleđem regiona.

Posmatrano u širem kontekstu, ovaj projekat je značajan faktor društvenog i privrednog razvoja grada Beograda i Republike Srbije.

Nastavak saradnje u kontekstu visoke tehnologije

Pored direktnih investicija u razvoj privrede, dve zemlje prepoznale su zajedničke interese i u razmeni znanja i prakse iz oblasti primene savremenih tehnologija.

U tom smislu, Privredna komora Srbije je u novembru ove godine u partnerstvu sa Privrednom komorom Dubaija organizovala  prvi online Blokčejn samit Srbija – UAE (Blockchain Summit). Privreda Ujedinjenih Arapskih Emirata spada među najinovativnije privrede u svetu, zahvaljujući, pre svega, primeni visoke tehnologije u gotovo svim oblastima života. Sa druge strane, Srbija teži da zauzme vodeću poziciju u regionu u oblasti programiranja i blokčejn rešenja. Ovim skupom omogućena jer razmena iskustava lidera u primeni blokčejn potvrđen potencijal za dalji razvoj rešenja.

Srbija će se svetskoj publici sledeće godine predstaviti i na najvećem sajmu na svetu – World Expo, koji će se održati u Dubaiju. Ovaj događaj, koji zemlje koriste i da prikažu svoju kreativnost kada su u pitanju spektakl i organizacija, Dubai je iskoristio da ode korak dalje – po prvi put u istoriji će za svaku zemlju biti obezbeđen i poseban paviljon. Republika Srbija je najavila da će svoje potencijale predstaviti korišćenjem tehnologija holograma i virtuelne realnosti.

Novi svet ponikao iz peska i danas uvek barem za korak ispred drugih, na ovaj način direktno ili indirektno podstiče druge aktere da iskoriste svoj potencijal, osvoje nove visine ili pomere svoje granice.