НАШ БЛОГ

ЗЕМЉА КОНТРАСТА И НЕСТВАРНЕ ЛЕПОТЕ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА ИНДОНЕЗИЈА

Билатерални односи Србије и Индонезије датирају из периода формирања Покрета несврстаних земаља и блиске сарадње председника Тита и Сукарна. Традиционално су добри и пријатељски, засновани на принципима узајамног поштовања. Упркос великим притисцима, Индонезија није признала једнострано проглашену независност Косова.

Највећа острвска држава света

Република Индонезија је највећа држава Југоисточне Азије и највећа острвска држава света. Простире се на површини од 664 квадратна километра, а у њој живи око 9. 600.000 становника. Главни град, Џакарта, је град контраста, дуге културно-историјске традиције, модерног живота и технолошких чуда, забаве и насмејаних и добронамерних људи. За њега кажу да никада не спава.

Џакарта

Индонезија никога не оставља равнодушним, како због испреплетаности различитих култура, обичаја, биљног и животињског света, тако и због кулинарства и уметности у којима су видни утицаји индијске, европске, арапске и кинеске културе.

Први Европљани који су крочили на тло Индонезије су били Португалци 1513. године. Остали су задивљени земљом коју данас чини хиљаду и седам стотина мањих и већих острва, међу којима су најпознатији Јава, Суматра, Целебес, Борнео, Нова Гвинеја и наравно – Бали.

Бали – острво нестварне лепоте

Бали је и главна туристичка дестинација Индонезије. Одликује га топла екваторијална клима и просечна годишња температура од око 25°Ц. На њему свака кућа има свој храм, а живот се заснива на еповима и правилима која се деценијама нису мењала. Због природних лепота, али и због тога што на овом острву постоји око 10.000 храмова посвећених различитим божанствима, Бали зову још и ,,острво богова“. Туристе осваја обиљем зеленила, сурферским плажама, тиркизно плавим морем, вулканским планинама, пољима пиринча и дружељубивим становништвом.

Позориште и плес су саставни део балинежанске културе и тесно су повезани са локалном религијом. Један од најстаријих ритуалних плесова на Балију је ,,габор“,  који је уједно и молитва. Углавном га изводе девојке.  Плес ,,кечак“ представља врсту музичке драме, засноване на причи из ,,Рамајане“ и говори о сталној борби између добра и зла. ,,Баронг и Рангда” приказују сукоб између доброг бога Баронга и злог бога Рангде.

На Балију свака маска има своју историју и значење, посебно оне за које се сматра да имају магијске моћи. Локално становништво живи у складу са природним законима и верује да добро увек побеђује зло.

Активни вулкан Бромо

Поред Балија, у Индонезији туристе посебно привлаче активни вулкан Бромо, језеро Тоба и храм  Прамбанан.

Бромо је део масива Тенгер у источној Јави, чији је највиши врх на 2.329 метара. Овај регион је једна од најпопуларнијих туристичких дестинација.

Тоба је највеће језеро у југоисточној Азији и једно од најдубљих језера у свету. Право је и чудо природе. Реч је о огромном вулканском кратеру, насталом ерупцијом супервулкана Тоба пре више од 100.000 година. Верује се да је ово била највећа ерупција на земљи у последњих 25 милиона година.

Прамбанан је храм из деветог века смештен на централној Јави и налази се на листи светске баштине УНЕСЦО-а. Највећи је хиндуистички храм у Индонезији и други по величини у југоисточној Азији. Унутар великог комплекса налазе се појединачни храмови који привлаче бројне посетиоце из целог света.

Суматра као симбол космичкој јединства

Интересантно је да је назив индонежанског острва Суматра у Србији познат и као и наслов најпознатије песме српског писца и дипломате Милоша Црњанског.  Суматра је за Црњанског симбол идеје да све што је далеко не мора истовремено да буде туђе, већ је део је нас.

Суматра

Нови песнички правац који се развио под утицајем Црњанског, суматраизам, управо подразумева човекову окренутост ка ономе што је далеко, бескрајно и космичко и свеопшту повезаност појава, ствари и бића. Суматаризам садржи екстазу, етеричност, безграничну љубав према висинама и стварима, потребу за миром и заборавом прошлог, као и љубав према свету.

На овај начин је део Индонезије повезан у Србији са узвишеним идеалима човечанства и остаје заувек уткан у српску књижевност и културу.