NAŠ BLOG

ZEMLJA KONTRASTA I NESTVARNE LEPOTE

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA INDONEZIJA

Bilateralni odnosi Srbije i Indonezije datiraju iz perioda formiranja Pokreta nesvrstanih zemalja i bliske saradnje predsednika Tita i Sukarna. Tradicionalno su dobri i prijateljski, zasnovani na principima uzajamnog poštovanja. Uprkos velikim pritiscima, Indonezija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Najveća ostrvska država sveta

Republika Indonezija je najveća država Jugoistočne Azije i najveća ostrvska država sveta. Prostire se na površini od 664 kvadratna kilometra, a u njoj živi oko 9. 600.000 stanovnika. Glavni grad, Džakarta, je grad kontrasta, duge kulturno-istorijske tradicije, modernog života i tehnoloških čuda, zabave i nasmejanih i dobronamernih ljudi. Za njega kažu da nikada ne spava.

Džakarta

Indonezija nikoga ne ostavlja ravnodušnim, kako zbog isprepletanosti različitih kultura, običaja, biljnog i životinjskog sveta, tako i zbog kulinarstva i umetnosti u kojima su vidni uticaji indijske, evropske, arapske i kineske kulture.

Prvi Evropljani koji su kročili na tlo Indonezije su bili Portugalci 1513. godine. Ostali su zadivljeni zemljom koju danas čini hiljadu i sedam stotina manjih i većih ostrva, među kojima su najpoznatiji Java, Sumatra, Celebes, Borneo, Nova Gvineja i naravno – Bali.

Bali – ostrvo nestvarne lepote

Bali je i glavna turistička destinacija Indonezije. Odlikuje ga topla ekvatorijalna klima i prosečna godišnja temperatura od oko 25°C. Na njemu svaka kuća ima svoj hram, a život se zasniva na epovima i pravilima koja se decenijama nisu menjala. Zbog prirodnih lepota, ali i zbog toga što na ovom ostrvu postoji oko 10.000 hramova posvećenih različitim božanstvima, Bali zovu još i ,,ostrvo bogova“. Turiste osvaja obiljem zelenila, surferskim plažama, tirkizno plavim morem, vulkanskim planinama, poljima pirinča i druželjubivim stanovništvom.

Pozorište i ples su sastavni deo balinežanske kulture i tesno su povezani sa lokalnom religijom. Jedan od najstarijih ritualnih plesova na Baliju je ,,gabor“,  koji je ujedno i molitva. Uglavnom ga izvode devojke.  Ples ,,kečak“ predstavlja vrstu muzičke drame, zasnovane na priči iz ,,Ramajane“ i govori o stalnoj borbi između dobra i zla. ,,Barong i Rangda” prikazuju sukob između dobrog boga Baronga i zlog boga Rangde.

Na Baliju svaka maska ima svoju istoriju i značenje, posebno one za koje se smatra da imaju magijske moći. Lokalno stanovništvo živi u skladu sa prirodnim zakonima i veruje da dobro uvek pobeđuje zlo.

Aktivni vulkan Bromo

Pored Balija, u Indoneziji turiste posebno privlače aktivni vulkan Bromo, jezero Toba i hram  Prambanan.

Bromo je deo masiva Tenger u istočnoj Javi, čiji je najviši vrh na 2.329 metara. Ovaj region je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija.

Toba je najveće jezero u jugoistočnoj Aziji i jedno od najdubljih jezera u svetu. Pravo je i čudo prirode. Reč je o ogromnom vulkanskom krateru, nastalom erupcijom supervulkana Toba pre više od 100.000 godina. Veruje se da je ovo bila najveća erupcija na zemlji u poslednjih 25 miliona godina.

Prambanan je hram iz devetog veka smešten na centralnoj Javi i nalazi se na listi svetske baštine UNESCO-a. Najveći je hinduistički hram u Indoneziji i drugi po veličini u jugoistočnoj Aziji. Unutar velikog kompleksa nalaze se pojedinačni hramovi koji privlače brojne posetioce iz celog sveta.

Sumatra kao simbol kosmičkoj jedinstva

Interesantno je da je naziv indonežanskog ostrva Sumatra u Srbiji poznat i kao i naslov najpoznatije pesme srpskog pisca i diplomate Miloša Crnjanskog.  Sumatra je za Crnjanskog simbol ideje da sve što je daleko ne mora istovremeno da bude tuđe, već je deo je nas.

Sumatra

Novi pesnički pravac koji se razvio pod uticajem Crnjanskog, sumatraizam, upravo podrazumeva čovekovu okrenutost ka onome što je daleko, beskrajno i kosmičko i sveopštu povezanost pojava, stvari i bića. Sumatarizam sadrži ekstazu, eteričnost, bezgraničnu ljubav prema visinama i stvarima, potrebu za mirom i zaboravom prošlog, kao i ljubav prema svetu.

Na ovaj način je deo Indonezije povezan u Srbiji sa uzvišenim idealima čovečanstva i ostaje zauvek utkan u srpsku književnost i kulturu.