NAŠ BLOG

ZEMLJA PAGODA I LUNGIJA

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA SRBIJA I REPUBLIKA SAVEZ MJNAMAR

Republika Savez Mjanmar, ili kako se prethodno nazivao  – Burma, je indokineska država sa hiljadama zlatnih pagoda, bogatim pirinčanim poljima, zagonetnim ruševinama i živopisnim planinskim predelima i jezerima.  Mjanmar se graniči s Tajlandom, Laosom, Indijom, Bangladešom i Kinom. Naciju čini oko 100 etničkih grupa i više od 50 miliona stanovnika, od kojih većina nosi nacionalno odelo – lungi.

Istorija Mjanmara

Civilizacija u burmanskoj dolini Iravadi datira od pre 3.500 godina. Njeni stanovnici su se bavili uzgojem pirinča i stoke i koristili su bronzano oruđe.  Do devetog veka grupa ljudi sa severa, Bamari ili Burmanci, narod tibetanskog porekla, osnovala je moćno Pagansko kraljevstvo (današnji Bagan). Stare gradske države ustupile su mesto ujedinjenoj administraciji, koja je dostigla svoj vrhunac za vreme vladavine kralja Anavrahte, koji je uspešno ujedinio celu Burmu do 1057.

Anavrahta se smatra i ocem današnje burmanske nacije. Uspešno je zaustavio prodor Kmerskog Carstva, nakon čega je Pagan postala jedna od dve velike države na području Indokine. Njegove društvene i religijske reforme su postavile temelj današnje burmanske kulture. Anavrahta se smatra i jednim od najvažnijih vladara burmanske istorije. Kao takav je postao predmet brojnih legendi, burmanskog folklora i jedan od omiljenih likova burmanske popularne kulture.

Početkom 19. veka na tlo Burme počeli su da pristižu Britanci iz tada skoro kolonizovane Indije. Prvo su se naselili u južnoj regiji, da bi na kraju zaposeli celu zemlju. Do 1886. godine, britanska Indija je aneksirala Burmu. Nakon kratke okupacije od strane Japana tokom Drugog svetskog rata, Britanci su 1945. povratili Burmu. Međutim, britanska vladavina je bila kratkog veka budući da je Burma stekla nezavisnost 4. januara 1948. Nov naziv ove države, Mjanmar, Ujedinjene nacije usvojile su 22. juna 1989. godine.

Zvanični diplomatski odnosi tadašnje SFRJ i Mjanmara uspostavljeni su 19. decembra 1950. godine i od tada su tradicionalno dobri i prijateljski.

Prvi jugoslovenski ambasador u Burmi imenovan je 11. aprila 1952. godine. Mjanmar je otvorio svoju Ambasadu na trenutnoj adresi u Kneza Miloša 72 u Beogradu još 1955. godine.

Burmanska vlada je Jugoslaviju smatrala glavnim uzorom socijalističkog puta kojim su želeli da ide njihova zemlja, a nekoliko visokih burmanskih političara izrazilo je želju da Burmu transformiše u „Jugoslaviju Azije“. I Burma i Jugoslavija dele mnoge zajedničke karakteristike, među kojima su različitost etničkih grupa i religija, i nastojanje održavanja politike neutralnosti tokom hladnog rata. Mjanmar je glasao protiv prijema tkz. Kosova u UNESKO 2015. godine i nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Enigmatična destinacija na turističkoj sceni

Mjanmar je egzotična zemlja koja je tek nedavno otvorila svoje granice za međunarodne putnike koji  dolaze da istraže prirodne lepote, istorijske znamenitosti i misterije ove tajnovite države. Izdvajamo nekoliko najznačajnijih destinacija:

Bagan, koji se nalazi 90 minuta avionom severno od prestonice, je Mjanmarov spektakularni ekvivalent kambodžanskog Angkora. U ogromnoj ravnici nalazi se par hiljada pagoda. Baganski hramovi spadaju u tri najznačajnija budistička kompleksa u Južnoj Aziji. Kažu da je najlepši doživljaj voziti se balonom rano ujutru iznad celog arheološkog područja.

Inle jezero, iako ne naročito veliko, čuva niz endemskih vrsta – 20 vrsta puževa i devet vrsta riba se ne mogu naći nigde drugde na svetu. Ovo jezero je dom naroda Intha, koji su razvili jedinstven način življenja – njihova sela su izgrađena u sredini jezera gde su podigli jednostavne kuće od drveta koje su postavljena na stubove, zajedno s plutajućim vrtovima.

Jangon (Rangun), koje je bio glavni grad Burme do 2005. godine. Građevina koja njime dominira je Švegadon, zlatna pagoda visoka 98 metara. Ona predstavlja najsvetiju budističku pagodu za Burmance. Krasi je više od 4.500 dragulja. Švegadon je od velike važnosti za budiste jer navodno sadrži relikte od četiri prethodne reiknarnacije Bude.

Zanimljivosti

  • Naziv države znači ,,Zemlja zlatnih pagoda“
  • Britanci su ovu zemlju nazvali Burmom za vreme svoje vladavine koja je trajala od 1824. godine do 1948. godine. Ime je izvedeno od dominantne etničke grupe – Burmanci
  • Velika većina stanovništva su teravada budisti, ovaj pravac je jedina preživela od osamnaest škola ranog budizma
  • U Mjanmaru se listovi čaja fermentišu i konzumiraju kao hrana u najomiljenijem jelu u zemlji, lahpet thohk – salati od lista čaja
  • U Mjanaru se veruje da maska od kore drveta koju koriste deca i žene, thanaka, čini kožu glatkom i štiti lice od sunca
  • Tokom proslave budističke nove godine postoji običaj polivanja vodom, koji simbolizuje uklanjanje zla iz prošlosti
  • Lokalna valuta je kjat
  • Standardna odeća i za muškarce i za žene u Mjanmaru je lungi, jednostavno parče materijala dugo oko dva metra čiji su krajevi zašiveni tako da obrazuju krug