НАШ БЛОГ

ЗЕМЉА ПОНОЋНОГ СУНЦА И ХИЉАДУ ЈЕЗЕРА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА ФИНСКА И РЕПУБЛИКА СРБИЈА

Републику Финску, чији је главни и највећи град Хелсинки, а архипелаг један од најлепших у свету, називају још и земљом језера и шума. Шуме покривају више од две трећине површине ове нордијске земље. Она је уједно и највећи произвођач дрвета у целој Европи. Поседује чак 187.888 језера већих од 500 м², а вода у Финској сматра се најчистијом на свету.

финска србија односи финланд сербиа релатионс

Претежно је низијска земља и једна од најређе насељених земаља у Европи.
Овом земљом владају океанска и северна клима са хладним зимама и умерено топлим летима. На удаљеном северном делу, изнад арктичког појаса, сунце не залази око 73 дана, стварајући на тај начин чувене беле летње ноћи.

финска србија релатионс финланд сербиа

У области Лапонија скоро 200 ноћи у години могуће је видети фантастичну поларну светлост, Аурору Бореалис. Неке финске туристичке агенције нуде организоване посете локацијама Валхалли и Асгарду, које имају и најбољи поглед на плес поларне светлости.

Основно обележје модерне Финске је интензиван развој технологије у сагласју са нетакнутом природом. Према извештају УНИЦЕФ -а, Финска има највећи степен достигнућа у писмености и науци.

У употреби су два службена језика: фински и шведски, али је и Финска једина земља на свету која емитује информативне емисије на латинском језику. Новинска агенција Нунтии Латини (Вести на латинском) објављује их од 1989. године.

Финска је била део Шведске од XИИ века до 1809. године, а затим део Велике руске империје до стицања независности 1917. године.

На челу државе је председник, кога грађани бирају на општим и непосредним изборима, за мандат од 6 година. Фински парламент је јединствен јер има највећи број жена-чланица у Европи.

финска србија дипломатија дипломацy финланд сербиа дипос

Билатерални односи Финске и Србије

Дипломатски односи између Финске и тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца успостављени су 7. августа 1929. године. Иако су се ставови две администарције кроз историју некада разликовали, две земље су временом градиле све ближе односе. У протеклих неколико година траје динамичан политички дијалог Србије и Финске и висок степен међусобног разумевања, посебно у контексту подршке Финске процесу европских интеграција Републике Србије.
Данас у Србији послује око 20 финских компанија које имају своја представништва, као и око 50 дистрибутера разних финских производа и решења. Највећа финска инвестиција је фабрика за производњу каблова „ПКЦ Wиринг Сyстемс“ у Смедереву, која је део ПКЦ Групе. У последње време постоји много интересовања од стране финских компања за обновљиве изворе енергије и циркуларну економију. У том сектору у Србији један од највећих инвеститора је компанија Таалери Енергиа, која је инвестирала у највећу ветроелектрану у региону – Чибук 1.

финска, србија, финланд, сербиа, дипломацy, дипломатиц релатионс, билатерал релатионс

ЗАНИМЉИВОСТИ

• Познатог писца Дж. Р. Р. Толкина је управо Финска инспирисала да напише дело Господар прстенова, један од најпопуларнијих бестселера свих времена
• Финци су највећи љубитељи кафе на свету. У просеку, конзумирају 26,4 килограма овог укусног напитка по особи годишње, што је двоструко више од Италијана
• Верује се да Деда Мраз живи у Финској, у близини града Рованиемија, који се налази у најсевернијем делу Лапоније

лапланд, финланд, сербиа, србија, финска, билатерални односи, блог

• Сав приход из коцкарница у овој земљи иде у добротворне сврхе (укљући третмане за одвикавање од овог порока)
• Финци су у давна времена за плаћање робе користили кожу веверица
• У Финској, земљи која броји 5 милиона становника, постоји чак 2 милиона сауна!

дипос, финска, србија, финланд, сербиа, билатерал релатионс, дипломатски односи