NAŠ BLOG

ZEMLJA PONOĆNOG SUNCA I HILJADU JEZERA

BILATERALNI ODNOSI

REPUBLIKA FINSKA I REPUBLIKA SRBIJA

Republiku Finsku, čiji je glavni i najveći grad Helsinki, a arhipelag jedan od najlepših u svetu, nazivaju još i zemljom jezera i šuma. Šume pokrivaju više od dve trećine površine ove nordijske zemlje. Ona je ujedno i najveći proizvođač drveta u celoj Evropi. Poseduje čak 187.888 jezera većih od 500 m², a voda u Finskoj smatra se najčistijom na svetu.

finska srbija odnosi finland serbia relations

Pretežno je nizijska zemlja i jedna od najređe naseljenih zemalja u Evropi.
Ovom zemljom vladaju okeanska i severna klima sa hladnim zimama i umereno toplim letima. Na udaljenom severnom delu, iznad arktičkog pojasa, sunce ne zalazi oko 73 dana, stvarajući na taj način čuvene bele letnje noći.

finska srbija relations finland serbia

U oblasti Laponija skoro 200 noći u godini moguće je videti fantastičnu polarnu svetlost, Auroru Borealis. Neke finske turističke agencije nude organizovane posete lokacijama Valhalli i Asgardu, koje imaju i najbolji pogled na ples polarne svetlosti.

Osnovno obeležje moderne Finske je intenzivan razvoj tehnologije u saglasju sa netaknutom prirodom. Prema izveštaju UNICEF -a, Finska ima najveći stepen dostignuća u pismenosti i nauci.

U upotrebi su dva službena jezika: finski i švedski, ali je i Finska jedina zemlja na svetu koja emituje informativne emisije na latinskom jeziku. Novinska agencija Nuntii Latini (Vesti na latinskom) objavljuje ih od 1989. godine.

Finska je bila deo Švedske od XII veka do 1809. godine, a zatim deo Velike ruske imperije do sticanja nezavisnosti 1917. godine.

Na čelu države je predsednik, koga građani biraju na opštim i neposrednim izborima, za mandat od 6 godina. Finski parlament je jedinstven jer ima najveći broj žena-članica u Evropi.

finska srbija diplomatija diplomacy finland serbia dipos

Bilateralni odnosi Finske i Srbije

Diplomatski odnosi između Finske i tadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca uspostavljeni su 7. avgusta 1929. godine. Iako su se stavovi dve administarcije kroz istoriju nekada razlikovali, dve zemlje su vremenom gradile sve bliže odnose. U proteklih nekoliko godina traje dinamičan politički dijalog Srbije i Finske i visok stepen međusobnog razumevanja, posebno u kontekstu podrške Finske procesu evropskih integracija Republike Srbije.
Danas u Srbiji posluje oko 20 finskih kompanija koje imaju svoja predstavništva, kao i oko 50 distributera raznih finskih proizvoda i rešenja. Najveća finska investicija je fabrika za proizvodnju kablova „PKC Wiring Systems“ u Smederevu, koja je deo PKC Grupe. U poslednje vreme postoji mnogo interesovanja od strane finskih kompanja za obnovljive izvore energije i cirkularnu ekonomiju. U tom sektoru u Srbiji jedan od najvećih investitora je kompanija Taaleri Energia, koja je investirala u najveću vetroelektranu u regionu – Čibuk 1.

finska, srbija, finland, serbia, diplomacy, diplomatic relations, bilateral relations

ZANIMLJIVOSTI

• Poznatog pisca Dž. R. R. Tolkina je upravo Finska inspirisala da napiše delo Gospodar prstenova, jedan od najpopularnijih bestselera svih vremena
• Finci su najveći ljubitelji kafe na svetu. U proseku, konzumiraju 26,4 kilograma ovog ukusnog napitka po osobi godišnje, što je dvostruko više od Italijana
• Veruje se da Deda Mraz živi u Finskoj, u blizini grada Rovaniemija, koji se nalazi u najsevernijem delu Laponije

lapland, finland, serbia, srbija, finska, bilateralni odnosi, blog

• Sav prihod iz kockarnica u ovoj zemlji ide u dobrotvorne svrhe (ukljući tretmane za odvikavanje od ovog poroka)
• Finci su u davna vremena za plaćanje robe koristili kožu veverica
• U Finskoj, zemlji koja broji 5 miliona stanovnika, postoji čak 2 miliona sauna!

dipos, finska, srbija, finland, serbia, bilateral relations, diplomatski odnosi