VESTI

Newsletter – OKTOBAR 2021. godine

Newsletter 09/21

Kompletan dokument možete preuzeti u PDF formatu

Preuzmite

28.10.2021.Newsletter

Povodom obeležavanja šezdesetogodišnjice osnivanja Pokreta nesvrstanih, Beograd je u oktobru bio domaćin jednog od najvećih diplomatskih skupova u Evropi.

„Pokret nesvrstanih uvek je bio i ostaje simbol slobodoljubivog dela sveta koji je spreman da se bori za svoju nezavisnost, autonomiju i suverenitet i duboko sam uveren da će nastaviti da se bori za ove ciljeve. Srbija zna koliko je ta borba teška. Globalni mir je osnov saradnje. Osim osvrta na prošlih 60 godina Pokreta, na ovom skupu treba da se postave i ciljevi za budućnost. Budućnost jednakih, gde se ista prava primenjuju na sve, jeste pravac u kome ovaj Pokret ide od početka,“ istakao je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić u svom uvodnom obraćanju i poželeo toplu dobrodošlicu.

Za potrebe smeštaja delegata koji su prisustvovali davne 1961. godine na prvoj konferenciji Pokreta izgrađena je Diplomatska kolonija kojom upravlja naše Društvo, a intenzivna saradnja sa brojnim članicama Nesvrstanih traje i danas.

Pored ovog jubileja, ove godine obeležavamo i 185-godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Austrije i Republike Srbije.

Pozivamo vas da se u nastavku upoznate sa različitim aspektima bogate bilateralne saradnje.