ВЕСТИ

Амбасадорка Краљевине Данске у посети Дипос-у

02.09.2022.Вести

Њ.Е. амбасадорка Краљевине Данске у Београду, госпођа Сузан Шајн данас је посетила наше Друштво, а сусрет са директором Дипос-а, господином Ђоком Кривокапићем, обележио је разговор поводом наставка традиционално добре и успешне пословне сарадње и дефинисања даљих корака у циљу њеног унапређења.

На састанку, коме су поред Њ.Е. госпође Сузан Шајн и директора Друштва, господина Кривокапића присуствовали и шеф одсека одсека за финансије и администрацију амбасаде Краљевине Данске и заменик директора Дипос-а, Ивана Милосављевић, било је речи и о динамици радова на одржавању зграде резиденције Амбасаде, чији је рок за завршетак 14.10.2022.године.

Амбасада Краљевине Данске већ дуги низ година користи објекте који се налазе у нашем портфолију. Објекат у улици Незнаног јунака 9а Амбасада користи за своје административне потребе, док се зграда резиденције о којој је било речи налази у Ужичкој улици 48.

Званични дипломатски односи наше две земље започети су 1917.године, а данас се карактеришу као веома снажни. Пословна сарадња Дипос-а и Амбасаде Краљевине Данске успостављена је 1957. године, када је потписан први Уговор о закупу.

Током година, Краљевина Данска је спровела велики број развојних програма у Србији и подржала реформе у различитим областима. Данске компаније су значајно инвестирале у развој српске привреде, док је сарадња у области културе и образовања двеју држава изузетно добра посебно када је реч о катедри за скандинавске језике Филолошког факултета у Београду. Велики број српских студената, стипендиста Ерасмус програма ЕУ студира на данским универзитетима, а Амбасада у Београду често запошљава студенте данског језика као асистенте сараднике.