VESTI

Ambasadorka Kraljevine Danske u poseti Dipos-u

02.09.2022.Vesti

NJ.E. ambasadorka Kraljevine Danske u Beogradu, gospođa Suzan Šajn danas je posetila naše Društvo, a susret sa direktorom Dipos-a, gospodinom Đokom Krivokapićem, obeležio je razgovor povodom nastavka tradicionalno dobre i uspešne poslovne saradnje i definisanja daljih koraka u cilju njenog unapređenja.

Na sastanku, kome su pored NJ.E. gospođe Suzan Šajn i direktora Društva, gospodina Krivokapića prisustvovali i šef odseka odseka za finansije i administraciju ambasade Kraljevine Danske i zamenik direktora Dipos-a, Ivana Milosavljević, bilo je reči i o dinamici radova na održavanju zgrade rezidencije Ambasade, čiji je rok za završetak 14.10.2022.godine.

Ambasada Kraljevine Danske već dugi niz godina koristi objekte koji se nalaze u našem portfoliju. Objekat u ulici Neznanog junaka 9a Ambasada koristi za svoje administrativne potrebe, dok se zgrada rezidencije o kojoj je bilo reči nalazi u Užičkoj ulici 48.

Zvanični diplomatski odnosi naše dve zemlje započeti su 1917.godine, a danas se karakterišu kao veoma snažni. Poslovna saradnja Dipos-a i Ambasade Kraljevine Danske uspostavljena je 1957. godine, kada je potpisan prvi Ugovor o zakupu.

Tokom godina, Kraljevina Danska je sprovela veliki broj razvojnih programa u Srbiji i podržala reforme u različitim oblastima. Danske kompanije su značajno investirale u razvoj srpske privrede, dok je saradnja u oblasti kulture i obrazovanja dveju država izuzetno dobra posebno kada je reč o katedri za skandinavske jezike Filološkog fakulteta u Beogradu. Veliki broj srpskih studenata, stipendista Erasmus programa EU studira na danskim univerzitetima, a Ambasada u Beogradu često zapošljava studente danskog jezika kao asistente saradnike.