VESTI

Ambasador Ruske Federacije i direktor Dipos-a sadnjom breze obeležili 50 godina saradnje

11.06.2021.Vesti

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd je, nastavljajući praksu obeležavanja jubileja partnerskih i prijateljskih odnosa sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji, a koja je po prvi put uspostavljena nakon imenovanja Đoka Krivokapića za direktora, danas proslavilo 50 godina poslovne saradnje sa Ambasadom Ruske Federacije i Trgovinskim Predstavništvom Ruske Federacije u Beogradu.

Proslavljajući jubilej, ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Nj. E. Aleksandar Bocan-Harčenko i direktor Dipos-a Đoko Krivokapić, u prisustvu Trgovinskog Predstavnika Ruske Federacije u Beogradu, gospodina Andrej Hripunova, posadili su stablo breze u Diplomatskoj koloniji na Dedinju.

Ovo je ujedno i prva poseta ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Dipos-u od njegovog osnivanja, a realizovana je na inicijativu direktora Krivokapića.

Ambasador Bocan-Harčenko je ovom prilikom izjavio da je saradnja započela između bivšeg Sovjetskog Saveza i SFRJ, ali je nastavila da se  razvija neprekidno, uzastopno i veoma plodno, a kada se govori o strateškoj saradnji između Srbije i Rusije koja je sada na najvišem nivou, istakao je da se svaka saradnja gradi na pojedinačnim najboljim primerima, među kojima je i saradnja sa DIPOS-om. Ambasador je takođe rekao: „Nama je posebno drago što smo posadili ovu brezu, kao simbol i znak naše plodne saradnje sa DIPOS-om. Budući da danas proslavljamo Dan Rusije,  ovo je još jedno obeležje Dana Rusije i simbol Rusije, ovde, u ovom lepom dvorištu, u Diplomatskoj koloniji“.

Direktor Dipos-a Đoko Krivokapić se zahvalio Njegovoj ekselenciji, gospodinu Bocan-Harčenku i Trgovinskom Predstavniku Ruske Federacije gospodinu Hripunovu na poseti i istakao zadovoljstvo zbog obeležavanja pedesetogodišnjice saradnje Ambasade Ruske Federacije i Trgovinskog Predstavništva Ruske Federacije u Beogradu i ovog Društva.

U svom obraćanju, direktor je rekao sledeće: ,,U čast tog jubileja, a kao plod naše izuzetne saradnje je i današnji čin sadnje ovog stabla, koji mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Stoga Vam se, uvaženi gospodine Bocan-Harčenko zahvaljujem, što ste se odazvali pozivu da danas, Vi i ja, zasadimo ovo stablo i tako ostavimo zalog za naše buduće susrete i saradnju. Uveren sam da ćemo još dugo godina na ovako simboličan i svečan način obogaćivati zelenu oazu u Diplomatskoj koloniji na Dedinju u kojoj se danas nalazimo, a koja datira iz 1961. godine.”

Direktor Krivokapić je iskoristio ovu priliku da bratskom narodu Ruske Federacije čestita i nacionalni praznik – Dan Rusije, 12. jun i napomenuo značaj strateškog partnerstva naših država, kao i duhovne bliskosti i prijateljstva naša dva naroda.

Ističući brezu kao simbol lepote, snage i bajkovitog ruskog pejzaža, direktor Krivokapić je na ruskom jeziku pročitao i pesmu Sergeja Jesenjina „Breza“, posvećenu ovom drvetu.

Poslovna saradnja Trgovinskog Predstavništva Ambasade Ruske Federacije u Beogradu i Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd uspostavljena je davne 1972. godine, kada su Predstavništvo i ovo Društvo zaključili prvi Ugovor o zakupu objekta u ulici Katićeva br.8-10.

Trgovinski predstavnik Ruske Federacije u Republici Srbiji, gospodin Andrej Hripunov je iskoristio priliku da se zahvali direktoru Dipos-a, gospodinu Krivokapiću, koji po njegovim rečima ima razumevanja za zahteve Trgovinskog predstavništva, iskazujući veliko poštovanje i uvažavanje prema Ruskom trgovinskom predstavništvu i svim zaposlenima. Tom prilikom je dodao: „Ovakav odnos nama olakšava rad i samim tim doprinosi razvoju rusko-srpske ekonomske saradnje“. Gospodin Hripunov je u svom obraćanju i napomenuo da Dipos, na inicijativu direktora Krivokapića, ima neposrednu ulogu i doprinosi unapređenju životne sredine u Beogradu, budući da je Diplomatska kolonija najzeleniji deo grada Beograda.

Direktor Dipos-a je Nj.E. Ambasadoru Bocan-Harčenku, je u znak obeležavanja jubileja poklonio i primerak prvog ugovora  o zakupu objekta u Katićevoj ulici u Beogradu, zaključen 1972. godine između tadašnje Ambasade SSSR-a i Preduzeća za gazdovanje zgradama i stanovima stranih diplomatskih i konzularnih predstavništava.