VESTI

Američki ambasador i direktor Dipos-a simbolično obeležili višedecenijsku saradnju Ambasade i Dipos-a

18.05.2021.Vesti

Godfri: “I u Stejt Departmentu se dobro zna da je jedno od najboljih diplomatskih naselja na svetu upravo ovo u Beogradu.“

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd je, nakon imenovanja Đoka Krivokapića za direktora, po prvi put uspostavilo praksu obeležavanja jubileja partnerskih i prijateljskih odnosa sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji.

Nj. E. ambasador Sjedinjenih Američkih Država, gospodin Entoni Godfri i direktor društva „Dipos“, gospodin Đoko Krivokapić na simboličan način su, danas obeležili više od 60 godina saradnje Ambasade SAD-a u Republici Srbiji i Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, posadivši drvo prijateljstva u Diplomatskoj koloniji na Dedinju.

Ovo je ujedno i prva poseta ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji ovom Društvu od dana njegovog osnivanja, koju je inicirao direktor Društva, Đoko Krivokapić.

Ovom prilikom Nj.E. ambasador Entoni Godfri je izjavio:

,,Ambasada Sjedinjenih Država neguje dobre odnose i plodnu saradnju sa mnogo različitih ogranaka Vlade Srbije – a Dipos nije izuzetak. Prvu rezidenciju iznajmili smo od Diposa daleke 1960-te godine. Tokom godina, naša saradnja je rasla tako da sada od Diposa iznajmljujemo četvrtinu svih rezidencija ambasade.  Komšijski odnosi koji su se formirali oko ovih Diposovih kuća pomogli su našim diplomatama koji rade u Srbiji da steknu divan osećaj pripadnosti zajednici. I u Stejt Departmentu se dobro zna da je jedno od najboljih diplomatskih naselja na svetu upravo ovo u Beogradu. To možemo zahvaliti dugogodišnjoj saradnji sa Diposom i njegovom razumevanju specifičnih potreba našeg diplomatskog osoblja na službi u inostranstvu koje živi i radi u Srbiji. Ponosan sam na naših 60 godina zajedničke istorije sa Diposom i radujem se nastavljanju naših odnosa u još mnogo godina koje dolaze.

Ovo drvo koje ćemo danas posaditi – simbol je moje iskrene želje da jačamo naše partnerstvo sa Diposom i sa Vladom Srbije.  Još mnogo godina će ovo drvo koristiti ljudima. Doprineće lepoti Beograda, kvalitetu vazduha koji dišemo i zdravlju naše klime, koja ne zna za granice – slično kao odnosi Sjedinjenih Američkih Država sa Srbijom.“ 

Đoko Krivokapić, direktor Diposa, zahvalio se ambasadoru Godfriju na ovim rečima i dodao:

,,Za Dipos je ovo poseban dan, kao što je to bila i 1952. godina kada su uspostavljeni prvi odnosi između cenjene Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i ovog preduzeća. Duboko verujem da će današnji svečani čin prerasti u dugu i neprekidnu tradiciju i da će i buduće generacije nastaviti da na ovakav način obeležavaju važne trenutke naših poslovnih i prijateljskih odnosa.

Tokom više od šest decenija naše saradnje, Dipos je nastojao da neguje prave vrednosti i da bude dobar domaćin svim službenicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Zato je za nas, od dragocenog značaja ukoliko smo tokom svih godina uspeli da vašim kolegama, prilikom boravka u našim objektima, pružimo osećaj doma, daleko od doma.

Veoma smo ponosni što Ambasada Sjedinjenih Američkih Država više od 60 godina poklanja poverenje Dipos-u. Poslovni i prijateljski odnosi koje negujemo dugi niz godina zasnivaju se na obostranom razumevanju, međusobnom poverenju i poštovanju, kao i zajedničkom zalaganju da ih dodatno unapredimo, o čemu svedoči i današnji čin.

Ovo drvo, ne samo da će dodatno ukrasiti i oplemeniti Diplomatsku koloniju, već će joj udahnuti i novi život i nastaviti da raste i razvija se na isti način na koji je raslo i razvijalo se naše prijateljstvo.”

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd će nastaviti da neguje uspostavljenu praksu obeležavanja jubileja poslovnih odnosa sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji, sadnjom stabala u parku Diplomatske kolonije na Dedinju.

Diplomatska kolonija na Dedinju kojom upravlja Dipos prvobitno je izgrađena za potrebe smeštaja i boravka stranih diplomata i predstavnika država tokom Prvog samita Pokreta nesvrstanih održanog u Beogradu 1961. godine. Ova intimna ambijentalna celina danas predstavlja oazu mira i zelenila i jednu od najekskluzivnijih lokacija za život i rad u Beogradu.

O ovom događaju možete pročitati i na portalima medija: Tanjug,  b92, kurir, blic