VESTI

Slušate nas i izlazite u susret našim potrebama

22.10.2020.Vesti

Ambasada Savezne Republike Brazil, u samom srcu Beograda, je gradska znamenitost kojom Dipos upravlja decenijama. Bila nam je izuzetna čast i zadovoljstvo da sa NJ.E. Eduardom Botelom Barbosom, ambasadorom Savezne Republike Brazil u Srbiji, razmenimo mišljenja o dugogodišnjoj saradnji sa našom Društvom i razvojem bilateralnim odnosa između naše dve zemlje.

NJ.E. Eduardo Botelo Barbosa, ambasador Savezne Republike Brazil u Srbiji

Srećan zbog povratka na posao nakon izmene režima rada zbog virusa COVID-19, ambasador Barbosa je na početku istakao da su bilateralni odnosi između Srbije i Brazila tokom istorije podrazumevali uzajamnu podršku i prijateljstvo, zajedničke poglede na međunarodnu scenu i zajedničke napore za unapređenjem trgovine i investicija.

Ovom prilikom je istaknuta i važna podrška koju Ambasada pruža promociji brazilske umetnosti u Srbiji: poznata braća Sergio i Odair Assad svirali su na „Guitar art“ festivalu, sjajni brazilski plesači nastupali su na Beogradskom festivalu igre, publici LGBT festivala Merlinka prikazani su brazilski filmovi nagrađivani širom sveta. Objavljen je i CD sa 12 etida za gitaru kompozitora Heitor Villa Lobosa prilagođenih za klavir koje je izvela mlada pijanistkinja Julija Bal.

Posle godinu i šest meseci provedenih u Srbiji, ambasador Barbosa takođe prepoznaje i određene sličnosti između Brazilaca i Srba:

  • Imamo iste hrišćanske korene. I jedni i drugi uživamo u životu. Brazilci nose u sebi radost i humor koji nam pomažu da nastavimo dalje. Obe kulture cene porodični život, lične odnose i prijateljstvo. I jedni i drugi volimo prirodu. Mogu da kažem da je nam ona u krvi, jer je pre tri generacije sve zavisilo od poljoprivrede.

Komentarišući saradnju sa Dipos-om, ambasador primećuje:

  • Ambasada je postala znamenitost Beograda, a istovremeno nudi i vrlo udoban kancelarijski prostor. Fasada i enterijer su nedavno obnovljeni. Zgrada je u odličnom stanju. Dobro upravljate nepokretnostima. Slušate nas i izlazite u susret našim potrebama. Srećni smo što smo u ovom prostoru.