ВЕСТИ

Интервју Директора Дипос-а поводом обележавања шест деценија постојања Дипломатске колоније на Дедињу

05.05.2021.Вести

Поводом обележавања шест деценија постојања Дипломатске колоније на Дедињу, директор Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд, господин Ђоко Кривокапић, у чијем потрфолију се налази и ова Колонија, је у интевјуу „Вечерњим новостима“  представио ову зелену урбану оазу, као и остварене пословне резултате Дипос-а који су, упркос отежаном раду услед пандемије изазване вирусом Ковид 19, значајно увећани.

У изјави за „Вечерње новости“ директор Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд, господин Ђоко Кривокапић је истакао да су све виле којима газдује Дипос издате су у закуп, па чак и она највећа и најскупља за коју кирија износи 12.000 евра месечно и  том приликом додао да Дипос, који газдује са 354 некретнине, у овом тренутку има између 20 и 30 захтева на листи чекања. “Сви смо мислили да ће се епидемија короне одразити на наше пословање” – рекао је Кривокапић за дневни лист „Вечерње новости“ и навео да су се сви изненадили када су схватили да су крај прошле године дочекали са 15 пута већом добити него што су предвидели измењеним планом пословања.

Директор Друштва за изнајмљивање „Дипос“ д.о.о. Београд, господин Кривокапић је истакао да су све непокретности издати осим четири мала локала – три у тржном центру “Стакленац”, у Македонској, и један у Сремској. “Статистика предузећа показује да су 31. децембар дочекали са 96,61 одсто издатих непокретности, а овај март са невероватних 98,57 одсто. Међутим, далеко је битнији проценат наплате потраживања, који некада није прелазио ни трећину. У децембру је био 88,27, а у марту, када је традиционално слаба наплата – 85,7 одсто”, рекао је он. Кривокапић каже да су Дипосове некретнине махом изнајмљивала домаћа предузећа, што, како оцењује даје наду да економија није сасвим сломљена пандемијом.

Другу половину углавном закупљују странци – највише Американци. Међутим, од њих је приход већи јер узимају куће веће квадратуре, па самим тим и скупље. “Сви станови и куће којима газдујемо у овом моменту су издати. Највећа вила има око 1.800 квадрата и месечни закуп за њу је 12.000 евра. Нисмо имали ниједан отказ закупа. Напротив, било је много нових захтева”, рекао је Кривокапић за Вечерње новости и истакао да се сва здања издају преко сајта, да је Дипос у обавези прво да понуди слободне некретнине дипломатској и међународној пословној заједници, па ако претекне – домаћим закупцима, док је број домаћих закупаца у константном расту.

Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд ове године обележава 60 година од оснивања Дипломатске колоније. Квадрат у Дипломатској колонији у којој има 26 кућа, кошта 10-12 евра, а “Дипос” нуди и хитну техничку службу у случају квара. Господин Кривокапић је истакао да је управо то помогло да Дипос преживи конкуренцију међу 1.100 регистрованих агенција у Србији за издавање некретнина, плус мноштво физичких лица која се тиме баве. “Дипос” управља и са неколико правих архитектонских бисера. Један од њих је Шкаркина вила, у Делиградској 14. Био је то дом инжењера Рихарда Шкарке, директора филијале Прашке кредитне банке у Београду. Пројектовао ју је чувени архитекта Драгиша Брашован. Те 1927. године добила је награду за једну од најлепших фасада у Београду.

Шкаркина вила, коју за своје потребе користи Амбасада Републике Белорусије

Дипломатска колонија на Дедињу

Првобитно је изграђена за потребе смештаја и боравак страних дипломата и представника страних држава током одржавања Првог самита Покрета несврстаних који је одржан у Београду давне 1961. године.

Дипломатска колонија на Дедињу представља својеврсну зелену оазу овог дела града. Њена укупна површина износи око 4 ха од чега већи део чине уређене зелене површине и парк. У овај опуштајући и складан амбијент смештено је 26 вила, међу којима се данас налазе и три пословне зграде привредног друштва „Дипос“ д.о.о. Београд.

Живот и рад у Дипломатској колонији на Дедињу обилује многим предностима. Неке од погодности које становници Колоније имају на располагању, а о којима се брине друштво Дипос су:  24 часовни видео наѕор, физичко-техничко обезбеђење објеката, чишћење, одржавање зелених површина и парка, уређење екстеријера и 24-часовна служба за  хитне интервенције. Затим, Колонија поседује и сопствену топлотну станицу, која је у потпуности независна од осталих градских топлана и преко које се све зграде у колонији напајају топлотном енергијом.

Дипломатска колонија на Дедињу, иако изграђена пре 50 и више година, и данас представља једну од најексклузивнијих локација за живот и рад у Београду, интимну амбијенталну целину космополитског духа, оаза мира и зеленила.

хттпс://yоуту.бе/wпнмаЗфСМВо