VESTI

Intervju Direktora Dipos-a povodom obeležavanja šest decenija postojanja Diplomatske kolonije na Dedinju

05.05.2021.Vesti

Povodom obeležavanja šest decenija postojanja Diplomatske kolonije na Dedinju, direktor Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, gospodin Đoko Krivokapić, u čijem potrfoliju se nalazi i ova Kolonija, je u intevjuu „Večernjim novostima“  predstavio ovu zelenu urbanu oazu, kao i ostvarene poslovne rezultate Dipos-a koji su, uprkos otežanom radu usled pandemije izazvane virusom Kovid 19, značajno uvećani.

U izjavi za „Večernje novosti“ direktor Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, gospodin Đoko Krivokapić je istakao da su sve vile kojima gazduje Dipos izdate su u zakup, pa čak i ona najveća i najskuplja za koju kirija iznosi 12.000 evra mesečno i  tom prilikom dodao da Dipos, koji gazduje sa 354 nekretnine, u ovom trenutku ima između 20 i 30 zahteva na listi čekanja. “Svi smo mislili da će se epidemija korone odraziti na naše poslovanje” – rekao je Krivokapić za dnevni list „Večernje novosti“ i naveo da su se svi iznenadili kada su shvatili da su kraj prošle godine dočekali sa 15 puta većom dobiti nego što su predvideli izmenjenim planom poslovanja.

Direktor Društva za iznajmljivanje „Dipos“ d.o.o. Beograd, gospodin Krivokapić je istakao da su sve nepokretnosti izdati osim četiri mala lokala – tri u tržnom centru “Staklenac”, u Makedonskoj, i jedan u Sremskoj. “Statistika preduzeća pokazuje da su 31. decembar dočekali sa 96,61 odsto izdatih nepokretnosti, a ovaj mart sa neverovatnih 98,57 odsto. Međutim, daleko je bitniji procenat naplate potraživanja, koji nekada nije prelazio ni trećinu. U decembru je bio 88,27, a u martu, kada je tradicionalno slaba naplata – 85,7 odsto”, rekao je on. Krivokapić kaže da su Diposove nekretnine mahom iznajmljivala domaća preduzeća, što, kako ocenjuje daje nadu da ekonomija nije sasvim slomljena pandemijom.

Drugu polovinu uglavnom zakupljuju stranci – najviše Amerikanci. Međutim, od njih je prihod veći jer uzimaju kuće veće kvadrature, pa samim tim i skuplje. “Svi stanovi i kuće kojima gazdujemo u ovom momentu su izdati. Najveća vila ima oko 1.800 kvadrata i mesečni zakup za nju je 12.000 evra. Nismo imali nijedan otkaz zakupa. Naprotiv, bilo je mnogo novih zahteva”, rekao je Krivokapić za Večernje novosti i istakao da se sva zdanja izdaju preko sajta, da je Dipos u obavezi prvo da ponudi slobodne nekretnine diplomatskoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici, pa ako pretekne – domaćim zakupcima, dok je broj domaćih zakupaca u konstantnom rastu.

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd ove godine obeležava 60 godina od osnivanja Diplomatske kolonije. Kvadrat u Diplomatskoj koloniji u kojoj ima 26 kuća, košta 10-12 evra, a “Dipos” nudi i hitnu tehničku službu u slučaju kvara. Gospodin Krivokapić je istakao da je upravo to pomoglo da Dipos preživi konkurenciju među 1.100 registrovanih agencija u Srbiji za izdavanje nekretnina, plus mnoštvo fizičkih lica koja se time bave. “Dipos” upravlja i sa nekoliko pravih arhitektonskih bisera. Jedan od njih je Škarkina vila, u Deligradskoj 14. Bio je to dom inženjera Riharda Škarke, direktora filijale Praške kreditne banke u Beogradu. Projektovao ju je čuveni arhitekta Dragiša Brašovan. Te 1927. godine dobila je nagradu za jednu od najlepših fasada u Beogradu.

Škarkina vila, koju za svoje potrebe koristi Ambasada Republike Belorusije

Diplomatska kolonija na Dedinju

Prvobitno je izgrađena za potrebe smeštaja i boravak stranih diplomata i predstavnika stranih država tokom održavanja Prvog samita Pokreta nesvrstanih koji je održan u Beogradu davne 1961. godine.

Diplomatska kolonija na Dedinju predstavlja svojevrsnu zelenu oazu ovog dela grada. Njena ukupna površina iznosi oko 4 ha od čega veći deo čine uređene zelene površine i park. U ovaj opuštajući i skladan ambijent smešteno je 26 vila, među kojima se danas nalaze i tri poslovne zgrade privrednog društva „Dipos“ d.o.o. Beograd.

Život i rad u Diplomatskoj koloniji na Dedinju obiluje mnogim prednostima. Neke od pogodnosti koje stanovnici Kolonije imaju na raspolaganju, a o kojima se brine društvo Dipos su:  24 časovni video naѕor, fizičko-tehničko obezbeđenje objekata, čišćenje, održavanje zelenih površina i parka, uređenje eksterijera i 24-časovna služba za  hitne intervencije. Zatim, Kolonija poseduje i sopstvenu toplotnu stanicu, koja je u potpunosti nezavisna od ostalih gradskih toplana i preko koje se sve zgrade u koloniji napajaju toplotnom energijom.

Diplomatska kolonija na Dedinju, iako izgrađena pre 50 i više godina, i danas predstavlja jednu od najekskluzivnijih lokacija za život i rad u Beogradu, intimnu ambijentalnu celinu kosmopolitskog duha, oaza mira i zelenila.

https://youtu.be/wpnmaZfSMVo