ВЕСТИ

Посебан дан у историји Дипос-а: 10 амбасадора арапских земаља у Републици Србији у седишту нашег Друштва засадили дрво пријатељства

15.09.2022.Вести

У години када Друштво за изнајмљивање некретнина „Дипос“ низом манифестација обележава 60 година пословања и 60 година Дипломатске колоније на Дедињу, у седишту нашег Друштва данас је одржана свечана церемонија садње стабла пријатељства са 10 амбасадора арапских земаља у Републици Србији.

Садећи кугласти багрем као симбол добрих и дугогодишњих пријатељских односа, директор „Дипос“-а, Ђоко Кривокапић, захвалио се присутним амбасадорима на поверењу, досадашњој сарадњи и настојању да се односи „Дипос“-а и њихових амбасада континуирано унапређују и развијају.

„Овај дан биће посебно упамћен у историји „Дипос“-а. Поносан сам што је мени припала та част да данас, заједно са вама, у години обележавања за нас изузетно значајних јубилеја, засадимо ово дрво у знак захвалности за протеклих 60 година поверења које је дипломатски кор у Београду указао „Дипос”-у, што је темељ и бит његовог пословања и постојања“, рекао је Кривокапић који је први пут од оснивања Друштва угостио групу амбасадора арапских земља у Србији.

Место садње стабла пријатељства управо у Дипломатској колонији на Дедињу није одабрано случајно јер је Колонија првобитно изграђена за потребе смештаја и боравак учесника Првог самита Покрета несврстаних, одржаног у Београду давне 1961. године, а цео комплекс нема само архитектонски и урбанистички већ и посебан културно-историјски значај и симболику.

„Дубоко сам уверен да ћемо у наредним годинама додатно изградити наше пријатељство и унапредити нашу сарадњу и у име тога засадити још много стабала која ће расти и развијати се, оснажени нашом заједничком бригом и залагањем, и да ће овакви тренуци прерасти у традицију“, поручио је са свечаности директор нашег Друштва Ђоко Кривокапић.

Свечаности су присуствовали доајен Дипломатско Кора, амбасадор Државе Палестине, Њ. Е. господин, Мохамед Набхан, амбасадор Краљевине Мароко, Њ. Е. господин, Мохамед Амине Белхај, амбасадор Државе Катар, Њ. Е. господин, Фарис Руми Ал Наими, амбасадор Арапске Републике Египат, Њ. Е. господин, Басел Салах Мустафа Ахмед, амбасадор Државе Либије, Њ. Е. господин, Мохамед Галбун, амбасадор Народне Демократске Републике Алжир, Њ. Е. господин, Фатах Махраз, амбасадор Савезне Републике Сомалије, Њ. Е. господин, Мохамед Абдулахи Ахмед, амбасадор Државе Кувајт, Њ. Е. господин, Фаиза Меџбел ел Мутеири, отправник послова амбасаде Сиријске Арапске Републике, господин Амар Авад и као и опуномоћени министар амбасаде Републике Тунис, господин Фуед Абден Карим.