VESTI

Poseban dan u istoriji Dipos-a: 10 ambasadora arapskih zemalja u Republici Srbiji u sedištu našeg Društva zasadili drvo prijateljstva

15.09.2022.Vesti

U godini kada Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ nizom manifestacija obeležava 60 godina poslovanja i 60 godina Diplomatske kolonije na Dedinju, u sedištu našeg Društva danas je održana svečana ceremonija sadnje stabla prijateljstva sa 10 ambasadora arapskih zemalja u Republici Srbiji.

Sadeći kuglasti bagrem kao simbol dobrih i dugogodišnjih prijateljskih odnosa, direktor „Dipos“-a, Đoko Krivokapić, zahvalio se prisutnim ambasadorima na poverenju, dosadašnjoj saradnji i nastojanju da se odnosi „Dipos“-a i njihovih ambasada kontinuirano unapređuju i razvijaju.

„Ovaj dan biće posebno upamćen u istoriji „Dipos“-a. Ponosan sam što je meni pripala ta čast da danas, zajedno sa vama, u godini obeležavanja za nas izuzetno značajnih jubileja, zasadimo ovo drvo u znak zahvalnosti za proteklih 60 godina poverenja koje je diplomatski kor u Beogradu ukazao „Dipos”-u, što je temelj i bit njegovog poslovanja i postojanja“, rekao je Krivokapić koji je prvi put od osnivanja Društva ugostio grupu ambasadora arapskih zemlja u Srbiji.

Mesto sadnje stabla prijateljstva upravo u Diplomatskoj koloniji na Dedinju nije odabrano slučajno jer je Kolonija prvobitno izgrađena za potrebe smeštaja i boravak učesnika Prvog samita Pokreta nesvrstanih, održanog u Beogradu davne 1961. godine, a ceo kompleks nema samo arhitektonski i urbanistički već i poseban kulturno-istorijski značaj i simboliku.

„Duboko sam uveren da ćemo u narednim godinama dodatno izgraditi naše prijateljstvo i unaprediti našu saradnju i u ime toga zasaditi još mnogo stabala koja će rasti i razvijati se, osnaženi našom zajedničkom brigom i zalaganjem, i da će ovakvi trenuci prerasti u tradiciju“, poručio je sa svečanosti direktor našeg Društva Đoko Krivokapić.

Svečanosti su prisustvovali doajen Diplomatsko Kora, ambasador Države Palestine, NJ. E. gospodin, Mohamed Nabhan, ambasador Kraljevine Maroko, NJ. E. gospodin, Mohamed Amine Belhaj, ambasador Države Katar, NJ. E. gospodin, Faris Rumi Al Naimi, ambasador Arapske Republike Egipat, NJ. E. gospodin, Basel Salah Mustafa Ahmed, ambasador Države Libije, NJ. E. gospodin, Mohamed Galbun, ambasador Narodne Demokratske Republike Alžir, NJ. E. gospodin, Fatah Mahraz, ambasador Savezne Republike Somalije, NJ. E. gospodin, Mohamed Abdulahi Ahmed, ambasador Države Kuvajt, NJ. E. gospodin, Fajiz Mejbel Almutairi, otpravnik poslova ambasade Sirijske Arapske Republike, gospodin Amar Avad i kao i opunomoćeni ministar ambasade Republike Tunis, gospodin Fued Abden Karim.