ВЕСТИ

Посета амбасадора Кубе Дипос-у

28.05.2024.Вести

Данас је у просторијама ДИПОСА одржан састанак са Амбасадором Републике Кубе Лејд Ернеста Родригеса Ернандеса кога су срдачно дочекале директорка Бојана Мартиновић, заменица директорке Ивана Милосављевић и директор Службе за техничке послове Јован Рогановић, који су му пожелели добродошлицу и успешан мандат у нашој земљи. Друштво за изнајмљивање некретнина ДИПОС и Амбасада Кубе негују вишедеценијску пословну сарадњу, а први закључен Уговор о закупу непокретности између амбасаде Кубе и овог Друштва датира из 1963. године.

Културолошке сличности и блискост Кубанаца и Срба постоје упркос географској удаљености, а историјска сарадња  која датира још из доба Југославије надограђивала се дипломатијом.

Амбасадор Ернандес је истакао да је на тешком путу Србија увек била братска и пријатељска подршка, која траје пуних 120 година и додао:

“Наше две земље су се, из историјске перспективе, сусретале са многим комплексним ситуацијама, али су се и тада увек подржавале и браниле свој суверенитет, интегритет и културу, што их је још више зближило. После годину дана рада у Београду стекао сам утисак да су односи Србије и Кубе одлични, што је потврђује и недавно гласање Кубе против резолуције о Сребреници  у  УН, као и да је за време мог мандата била посета Кубанског председника Србији. Oдноси су историјски гледано на високом нивоу, те Куба никада неће на међународном плану заузети став који би нарушавао територијални интегритет Србије”.

Наше две пријатељске земље карактерише борба за очување независности и суверености. Куба је гласала против пријема Косова у УНЕСКО 2015. године и исказала своју солидарност са Србијом током бомбардовања 1999. године. Хавана не признаје самопроглашену независност ткз. Косова, а Београд је на страни Кубе када је реч о резолуцијама против америчке блокаде острва.