ВЕСТИ

Све што желим својој земљи, желим и Србији

10.09.2020.Вести

Њ.Е. Мохамед Набхан, амбасадор Државе Палестине у Београду:

“Све што желим својој земљи, желим и Србији”

Пријатељски билатерални односи између Србије и Палестине трају већ више од 30 година, а исто толико траје и успешна сарадња Амбасаде Палестине и Дипос-а.  Тим поводом, Њ.Е. Мохамед Набхан, амбасадор Државе Палестине у Београду, угостио је 28.08.2020. године представнике Друштва.

,,Господин Кривокапић је од Дипломатске колоније на Дедињу успео да направи прави рај у Београду. Ово је најлепше и најбезбедније место за живот у граду, који доживљавам, после 15 година, као свој.“ похвалио је амбасадор на самом почетку разговора рад руководства Дипос-а.

Директор Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд, господин Ђоко Кривокапић (лево) и Њ. Е. Амбасадор Државе Палестине у Републици Србији, господин Мохамед Набхан (десно)

Амбасадор Набхан је у Београду више од 15 година. Враћајући се на саме почетке свог ангажовања, напоменуо је да му није било тешко када је почео да ради у Београду јер је наишао на отвореност људи који су са њим разговарали без кочница и предрасуда. ,,Временом сам увидео и да наша два народа имају доста сличности, иако живе на различитим континентима.“

„И један и други народ су били предмет истребљења и напада и мета другима у некој фази историје. И једни и други су бројчано мали, али су врло активни и индивидуално веома успешни“, истакао је.

Њ. Е. Мохамед Набхан један је од амбасадора у Београду који савршено говоре српски језик. Признао је да му није било тешко да га научи јер, како каже, не можете да проникнете у суштину менталитета и начина размишљања ако не познајете језик једног народа. ,,Кад сам дошао овде, најпре сам почео да учим језик и историју српског народа и да читам Селимовића, Андрића, Ћосића… Желео сам да схватим како Срби размишљају.“ 

Осврћући се на историју односа Србије и Палестине, подсетио је да је још Свети Сава боравио у овој земљи три године, где је био третиран као принц и духовни вођа. Такође је нагласио да најстарији манастир у Палестини носи његово име – манастир Светог Саве Освећеног, или Мар Саба, што значи Свети Сава.

Манастир Светог Саве Освећеног у Држави Палестини

У разговору са амбасадором Набханом подсетили смо се и да је Србија већ дуги низ година и дестинација за образовање палестинских студената. Они се на универзитетима у Београду, Нишу и Крагујевцу школују да буду инжењери, лекари и економисти и веома су цењени као стручњаци. Данас их у Београду има око 50, и веома су активни у промоцији палестинске културе у Србији.

Заменик директора Друштва за изнајмљивање некретнина „Дипос“ д.о.о. Београд, Ивана Милосављевић (лево) и Њ. Е. Амбасадор Државе Палестине у Републици Србији, господин Мохамед Набхан

Једна од незаобилазних тема била је и палестинска кухиња. Њ. Е. Мохамед Набхан истакао је и сличности и разлике у националним укусима: у медитеранском подручју више се користе махунарке и житарице, а јело које сматрамо својим специјалитетом – сарма припрема се и у Палестини.

Амбасадор Набхан најавио је и јачање сарадње у предстојећем периоду, као и долазак председника Државе Палестине, господина Махмуд Абаса у новембру ове године. Том приликом биће размотрене и даље могућности за унапређење економске сарадње две државе.

,,Ја себе сматрам пријатељем ове земље. Све што желим својој земљи желим и Србији.“  закључио је.