VESTI

Sve što želim svojoj zemlji, želim i Srbiji

10.09.2020.Vesti

NJ.E. Mohamed Nabhan, ambasador Države Palestine u Beogradu:

“Sve što želim svojoj zemlji, želim i Srbiji”

Prijateljski bilateralni odnosi između Srbije i Palestine traju već više od 30 godina, a isto toliko traje i uspešna saradnja Ambasade Palestine i Dipos-a.  Tim povodom, NJ.E. Mohamed Nabhan, ambasador Države Palestine u Beogradu, ugostio je 28.08.2020. godine predstavnike Društva.

,,Gospodin Krivokapić je od Diplomatske kolonije na Dedinju uspeo da napravi pravi raj u Beogradu. Ovo je najlepše i najbezbednije mesto za život u gradu, koji doživljavam, posle 15 godina, kao svoj.“ pohvalio je ambasador na samom početku razgovora rad rukovodstva Dipos-a.

Direktor Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, gospodin Đoko Krivokapić (levo) i NJ. E. Ambasador Države Palestine u Republici Srbiji, gospodin Mohamed Nabhan (desno)

Ambasador Nabhan je u Beogradu više od 15 godina. Vraćajući se na same početke svog angažovanja, napomenuo je da mu nije bilo teško kada je počeo da radi u Beogradu jer je naišao na otvorenost ljudi koji su sa njim razgovarali bez kočnica i predrasuda. ,,Vremenom sam uvideo i da naša dva naroda imaju dosta sličnosti, iako žive na različitim kontinentima.“

„I jedan i drugi narod su bili predmet istrebljenja i napada i meta drugima u nekoj fazi istorije. I jedni i drugi su brojčano mali, ali su vrlo aktivni i individualno veoma uspešni“, istakao je.

NJ. E. Mohamed Nabhan jedan je od ambasadora u Beogradu koji savršeno govore srpski jezik. Priznao je da mu nije bilo teško da ga nauči jer, kako kaže, ne možete da proniknete u suštinu mentaliteta i načina razmišljanja ako ne poznajete jezik jednog naroda. ,,Kad sam došao ovde, najpre sam počeo da učim jezik i istoriju srpskog naroda i da čitam Selimovića, Andrića, Ćosića… Želeo sam da shvatim kako Srbi razmišljaju.“ 

Osvrćući se na istoriju odnosa Srbije i Palestine, podsetio je da je još Sveti Sava boravio u ovoj zemlji tri godine, gde je bio tretiran kao princ i duhovni vođa. Takođe je naglasio da najstariji manastir u Palestini nosi njegovo ime – manastir Svetog Save Osvećenog, ili Mar Saba, što znači Sveti Sava.

Manastir Svetog Save Osvećenog u Državi Palestini

U razgovoru sa ambasadorom Nabhanom podsetili smo se i da je Srbija već dugi niz godina i destinacija za obrazovanje palestinskih studenata. Oni se na univerzitetima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu školuju da budu inženjeri, lekari i ekonomisti i veoma su cenjeni kao stručnjaci. Danas ih u Beogradu ima oko 50, i veoma su aktivni u promociji palestinske kulture u Srbiji.

Zamenik direktora Društva za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ d.o.o. Beograd, Ivana Milosavljević (levo) i NJ. E. Ambasador Države Palestine u Republici Srbiji, gospodin Mohamed Nabhan

Jedna od nezaobilaznih tema bila je i palestinska kuhinja. NJ. E. Mohamed Nabhan istakao je i sličnosti i razlike u nacionalnim ukusima: u mediteranskom području više se koriste mahunarke i žitarice, a jelo koje smatramo svojim specijalitetom – sarma priprema se i u Palestini.

Ambasador Nabhan najavio je i jačanje saradnje u predstojećem periodu, kao i dolazak predsednika Države Palestine, gospodina Mahmud Abasa u novembru ove godine. Tom prilikom biće razmotrene i dalje mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje dve države.

,,Ja sebe smatram prijateljem ove zemlje. Sve što želim svojoj zemlji želim i Srbiji.“  zaključio je.