НАШ БЛОГ

БЕЛ ПАЕСЕ У СРЦУ БЕОГРАДА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

ИТАЛИЈАНСКИ ИНСТИТУТ ЗА КУЛТУРУ

Дом Вечитог града и главно средиште ренесансе, Италија је и колевка непроцењивих културних достигнућа која су обележила развој читавог човечанства. Готово да нема домена у ком ова земља није остварила врхунац свог стваралаштва или оставила неизбрисив траг у развоју – почевши од уметности, архитектуре, музике, преко књижевности и филма.

Преко 90 италијанских института за културу широм света данас су идеална места сусрета и дијалога за интелектуалце, уметнике и остале поштоваоце културе, али и за обичне грађане који желе да остваре повезаност са Италијом. Ове установе су центри окупљања италијанске заједнице у иностранству и упориште растућег интересовања за италијанску културу. Такође делују и као покретачи бројних пројеката и активности културне сарадње.

Италијански културни центар у Београду

Италијански културни центар у Београду активан је од 1940. године. Ова установа промовише италијанску културну баштину у њеним различитим изразима путем иницијатива које са једне стране приказују различитост духа италијанске стварности, а са друге нуде могућност сусрета и дијалога између локалне и италијанске културне сцене.

Институт је један од фактора који у великој мери доприноси живости и развијању космополитског духа Београда. Организацијом догађаја, културном сарадњом и научним истраживањем, пружа подршку ширењу свести о књижевним, филмским и позоришним делима италијанских аутора на српском језику и отвара нове просторе непроцењиве вредности за унапређење културног идентитета грађана Србије.

  1. година у знаку Дантеа

Од бројних пројеката које је Институт реализовао у прошлом периоду овом приликом истичемо два којима се обележава 700 година од смрти Дантеа Алигијерија, оца италијанског језика.

Аудио-књига „Од мрачне шуме до Раја” на тридесет и три језика посвећена једном од најзначајнијих књижевних дела свих времена – „Божанственој комедији” представљена је 11. фебруара ове године.

Књига прати сва три дела, Пакао, Чистилиште и Рај, и представља јединствено средство за откривање или поновно откривање овог изванредног спева који не само да и даље буди интересовање читалаца широм света, већ је и извор инспирације уметницима, писцима, музичарима, филмским и позоришним редитељима.

Италијански институт за културу у Београду је приредио снимак читања одабраних одломака на српском језику у извођењу двоје значајних српских глумаца: Драгана Вујића Вујкета, који се истовремено нашао и у улози редитеља, и Јелене Гавриловић.

14. априла у просторијама Италијанског института за културу у Београду отворена је изложба Хипермодерни Данте, са илустрацијама Дантеовог дела широм света у периоду од 1983. до 2021. године.

Она нуди меродаван преглед најновијих токова у дугачкој историји илустрованих приказа Дантеових дела и представља јединствену прилику да се српској публици прикажу иконографска дела високог уметничког домета инспирисана Врхунским песником. Посетиоцима је пружена прилика да са уживањем посматрају различита искуства, технике и методологије доведене у дијалог кроз осамдесетак дела пет савремених уметника – Тома Филипса, Монике Бајзнер, Мима Паладина, Емилијана Понција и Паола Барбијерија. Реч је о својеврсном путовању у савремену визуелну културу, разнолику и слојевиту, која обилује формалним сугестијама, кадра да укаже на нове путеве тумачења.

Изложба је отворена до 12. маја 2021. године. Након Београда, биће представљена публици у Атини, Прагу, Москви, Мадриду и Лондону.

Сарадња са Дипос-ом

Институт је од 1940. године, од када постоји у Београду, променио неколико локација. Од 1. јула 2006. године Италијански институт за културу у Београду смештен је у објекту под именом Палаззо Италиа, у улици Кнеза Милоша 56. Овом непокретности у власништву Републике Србије управља наше Друштво.

Поводом успешне дугогодишње сарадње, нови директор ове установе г. Роберто Цинцотта и Њ.Е. Царло Ло Цасцио, амбасадор Републике Италије у Београду, током априла су посетили наше Друштво. Обе стране су исказале задовољство досадашњим партнерством.

Водећи се Дантеовом изреком ,,Нои нон потемо авере перфетта вита сенза амици“ (,,Не можемо живети савршен живот без пријатеља“), у плану је и унапређење постојеће сарадње.