НАШ БЛОГ

ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ САЗДАНЕ НА ПОСТСОВЈЕТСКОЈ ТРАДИЦИЈИ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА БЕЛОРУСИЈА

Иако је народ Белорусије временом изградио посебан етнички идентитет и језик, ретко када су у историји имали прилику да уживају и политички суверенитет. Ова земља је стекла независност 1991. године одвојивши се од СССР-а, али је са данашњом Русијом одржала ближе политичке и економске везе од других бивших совјетских република.

Главни град – Минск

У модерној Белорусији помешане су постсовјетске традиције и европске вредности, што се највише огледа у најпознатијем и главном граду – Минску. Шетња Минском је шетња кроз историју Белорусије. Трг независности, један од највец́их у Европи, одише стаљинистичком архитектуром, док Обелиск на Тргу победе и меморијал Острво суза подсећају на жртве ратова. Неки од заштитних знакова града су и седиште КГБ-а и  катедрала Светог Духа са двоструким торњем.

Један од најупечатљивијих белоруских градова је и Њасвиж, са бројним зградама које датирају из 16. века. За његово очување у великој мери заслужна је моц́на породица Раѕивиљ, која је обновила град после рата почетком 18. века и основала фабрике текстила, војне школе, позоришта… Породица је такође наручила изградњу раскошног ренесансно-барокног замка Њасвиж из XВИ века, који је данас под заштитом УНЕСЦО-а.

Дворац Њасвиж

Белорусија се назива и ,,плућима Европе“.  Близу 40% копнене површине је покривено шумама, а у њој се налази више од 20.000 река и 11.000 језера. Око 8% националне територије је под заштитом државе.

Привредни развој

Република Белорусија је извозно оријентисана земља са добро развијеном прерађивачком индустријом, услужним сектором и пољопривредом. Белорусија се држи концепта социјално оријентисане тржишне економије, која је доказала своју одрживост и ефикасност.

Држава настоји да унапреди квалитет живота својих грађана кроз конкурентност привреде, инвестиције и иновативни развој. Процеси у главним привредним гранама се технолошки унапређују, а развијају се и нови иновативни сектори привреде. Фокус је и на бољем коришћењу радног потенцијала, обезбеђењу социјалне стабилности и уравнотеженом развоју.

Билатерални односи са Србијом

Дипломатски односи између Републике Белорусије и Савезне Републике Југославије успостављени су 15. новембра 1994. године. Белорусија заузима доследан став у вези с непризнавањем једнострано проглашене независности Косова и подржава територијални интегритет Републике Србије. Ова држава је гласала против пријема Косова у УНЕСКО 2015. године.

Амбасада СРЈ отворена је у Минску 1996. године, а у новембру исте године и Амбасада Белорусије у Београду, у Шкаркиној вили у Делиградској улици, којом управља Дипос.

Шкаркина вила – лепотица Београда и дом Амбасаде Белорусије

Кућа чешког инжењера Рихарда Шкарке, директора филијале Прашке кредитне банке у Београду, изграђена је 1926-1927. године, као репрезентативна градска вила. Пројектовао ју је Драгиша Брашован, једна од водећих личности српске архитектуре између два светска рата. Вила представља пример архитектуре београдског грађанског друштва и дело је Брашовановог предмодернистичког периода.

За разлику од већине својих савременика Брашован је једнаку пажњу посветио и мање уочљивим дворишним фасадама остварујући јединство укупног изгледа грађевине у морфолошком и стилском погледу. Раскошној спољној обради одговара и богато опремљен ентеријер.

Шкаркина вила је објекат значајне архитектонске и културно-историјске вредности. Уз Генчићеву кућу, она представља најуспелији пример Брашованове архитектуре градских вила, а као једна од ретких грађевина романтичарског духа, заузима изузетно место у београдској међуратној архитектури.

Дипсервис – међународни партнер Дипос-а

У циљу унапређења пословања и развоја међународне сарадње, Дипос од 2019. године негује партнерство са белоруском Дирекцијом за пружање услуга дипломатском кору и званичним делегацијама „Дипсервис“.

Делегација Дипос-а је имала прилику да посети Дипсервис ради успостављања  пословних контаката и размена мишљења о раду у сфери пружања услуга дипломатском кору и другим страним представништвима, како у Београду, тако и у Минску.

Овом приликом је потписан Споразум о међусобној сарадњи, којим је договорена заједничко и координисано деловање из области пружања услуга страним мисијама, са освртом на стратешко партнерство и узајамну сарадњу, као и спровођење мера усмерених на учвршћивању пословне репутације и тражење нових могућности за њено унапређење.

Представници Дипос-а у посети Дипсервис-у