НАШ БЛОГ

НЕКА БУДЕ НАРАНЏАСТО!

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

КРАЉЕВИНА ХОЛАНДИЈА – КРАЉЕВ ДАН

Иако међу светски најнапреднијим када су у питању грађанска права, становници Холандије су традиционалисти у домену политичког уређења државе – чак скоро 80% подржава тренутно актуелно монархистичко уређење.

Холандски краљевски престо од стицања независности 1815. године наслеђују припадници династије Оранге-Нассау. Ова породица води порекло од Вилијама И Оранског који је организовао холандску побуну против шпанске власти и која је после Осамдесетогодишњег рата довела до стварања независне холандске државе.

Флорис Лооијестеијн, ЦЦ БY 2.0, виа Wикимедиа Цоммонс (Флорис Лооијестеијн, ЦЦ БY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, виа Wикимедиа Цоммонс)

У Холандији се са великим узбуђењем 27. априла слави Конингсдаг или Краљев дан. Овим националним празником се обележава рођендан краља Вилема Александра који је, као најстарији син бивше холандске краљице Беатрикс, на престо је ступио након њене абдикације 2013. године. Вилем Александар је и први мушки следбеник у краљевској лози након многобројних принцеза које су се смењивале преко 130 година – он је први мушки потомак холандске краљевске породице још од 1851. године!

После одслужења војног рока у Краљевској холандској морнарици, краљ Вилем Александар је студирао историју на Универзитету у Леидену од 1987. до 1993. године. Престолонаследник гајио и интересовање за спорт – бавио се тенисом, трчањем, скијањем и клизањем, а  1992. године учествовао је у Њујоршком маратону. Био је ангажован и у Међународном олимпијском комитету више од једне деценије. Као страствени пилот, летео је као добровољац при добротворним организацијама у Африци.

Краљев рођендан је нерадни дан за већину становника у свим деловима Холандије. Слави се на разне начине укључујући организоване скупове и програме, уличне распродаје и облачење у наранџасто, заштитну боју ове династије и националну државну боју.

Схоулдербеацх, ЦЦ БY-СА 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>,  виа Wикимедиа Цоммонс

Билатерални односи Холандије и Србије

Србија и Холандија имају дугу историју билатералних односа. Након што се Србија изборила за независност 1878. године, већ́ 1899. године успостављени су дипломатске односи са Холандијом.

У новијем периоду, европски пут Србије је на економском плану отворио врата врло живој привредној сарадњи. Холандске компаније данас запошљавају више од 15.000 људи у Србији. Оне послују у великом броју сектора, од бродоградње (Вахали), до ИТ-а (Леви9), продаје, пољопривреде, пивске индустрије (Хеинекен)… У периоду од 2010. до 2018. године Холандија је у Србију инвестирала око 2,3 милијарде евра, што је чини једном од највећих извора директних страних инвестиција. Један од весника нових путева сарадње у току пандемије коронавируса је холандски национални авио превозник КЛМ, који ће почевши од маја ове године новим директним летовима повезивати Београд и Амстердам.

Поред Амбасаде Краљевине Холандије, у Београду је оснаживању економских односа такође посвећена и Холандско-српска пословна асоцијација.

  • Највиша тачка Холандије је на 322,7 метара надморске висине, а најнижа 6,76 метара испод нивоа мора
  • Лука Ротердам је друга по величини и обиму претовара у свету, одмах након луке у Сингапуру
  • Први назив града Њујорка је био „Неw Амстердам“, јер је основан као холандска колонија
  • У Амстердаму можете прећи више од 1700 мостова
  • Холандија је земља са највећом концентрацијом музеја на свету. Неки од најпознатијих холандских сликара су Рембрандт, Вермер, Стен, Ван Гог и Мондријан
  • Холанђани су нација која обожава кафу и на другом су месту у свету по количини конзумирања овог напитка
  • Просечна висина мушкараца је 184 цм а жена 170 цм, што их сврстава у највише нације на свету
  • Холандија је други највећи извозник пива на свету, после Мексика, а најпознатији произвођачи су Хеинекен, Амстел и Гролсцх
  • Место Гиетхоорн чува лепоту и шарм холандског села XВИИИ века. У старом делу града нема путева, већ се све одвија преко водених канала. Канали кроз село пролазе у дужини од 7,5 километар, а њихова дубина је само један метар. Они су копани како би се превозио тресет и грађевински материјали за зидање кућа. Како је то мочварно подручје, након копања су се појавиле и многобројне баре, плитка језера и острва на којима сада живи око 2.600 људи.
  • Холанђани су четврти највећи произвођач сира на свету. Најпознатија пијаца сира се налази на Wаагплеин тргу у Алкмару и једно је од обавезних места које треба посетити у Холандији. Због своје дугогодишње историје која датира још од 1593.године, постала је скоро неизоставан део холандске културе и традиције.