НАШ БЛОГ

ОТВАРАЊЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ У ЗНАК ЈАЧАЊА САРАДЊЕ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И КРАЉЕВИНА КАМБОЏА

Након неколико деценија Краљевина Камбоџа је 2019. године отворила амбасаду у Београду. Овај чин  представља потврду добрих билатералних односи две земље, али и настојање да се унапреди сарадња са Републиком Србијом у свим областима.

После бројних политичких сукоба који су обележили њену новију историју, данашња Камбоџа улаже напоре да се интегрише у светске политичке и економске токове и да диверзификује своју привреду. Просечан годишњи раст бруто домац́ег производа (БДП) кретао се око седам процената током последње деценије. 80% извоза чине производи текстилне индустрије. Један од приоритета Владе Краљевине Камбоџе је  и привлачење страних инвестиција. 26 одсто укупних страних директних инвестиција у земљи током 2018. године потиче из НР Кине, која је и највећи кредитор инфраструктурних и енергетских пројеката у Камбоџи.

Још један значајан фактор раста је туризам. Преко 6,5 милиона посетилаца током 2019. године привукла је егзотика ове неистражене дестинације у Индокини, као и њено историјско и културно наслеђе.

Историја

Територија данашње Краљевине Камбоџе је више од шесто година била под влашћу моћног Кмерског царства. Свој врхунац царство је доживело у XИИ и XИИИ веку, када су изграђени многи храмови који и данас представљају симбол Камбоџе. Након овог периода, културни и политички утицај Кмера почиње да опада, а коначан пад одиграо се у првој половини XВ века. Француска је колонизовала подручје Камбоџе 1863. године. За време Другог светског рата земља је била окупирана од стране Јапана. Независност од Француске проглашења је 9. новембра 1953. године.

Ангкор – национални симбол Камбоџе

Налазиште Ангкор је једно од најважнијих археолошких локалитета у области југоисточне Азије. Смештено је у северозападном делу Камбоџе и заузима површину од око 400 квадратних километара, четири пута више од површине Ватикана.  Од 1992. године је под заштитом УНЕСЦО-а.  Годишње га посети више од 2 милиона туриста.

Овај величанствени археолошки парк представља јединствен комплекс храмова саграђених у периоду када је Кмерско царство било на врхунцу своје културне и политичке моћи. Најзначајнији храмови су Ангкор Ват и Ангкор Том.

Ангкор Ват је највећа верска грађевина на свету. Симболизује свету планину Меру, дом хиндуистичких богова. Историчари сматрају да је у његовој изградњи учествовало 300.000 радника и 6.000 слонова.  Храм се састоји од неколико нивоа. Обичним људима био је доступан само најнижи ниво, док су вишим нивоима приступ имали они одабрани.  Пошто је ово једини од кмерских храмова који је оријентисан према западу, сматра се да је грађен као гробница за тадашњег кмерског краља.

Ангкор Ват  је најзначајнији национални симбол Камбоџе. Представљен је на државној застави и на новчаници од 500 риела.

Пном Пен – престоница Камбоџе

Некада познат под надимком Бисер Азије, Пном Пен је данас главни град Камбоџе који је однео примат над другим насељима још из доба француске колонизације.

У њему се налази најстарија и једна од најлепших грађевина – будистички храм Ват Пном. Његова унутрашњост је осликана мотивима из Реамкера, кмерске верзије Рамајане. Данас се овде организују разни фестивали и прослава камбоџанске Нове године.

У бајковитој Краљевској палати налази се Сребрна пагода – храм са 5.000 сребрних плочица, у ком се чувају бројна национална блага. Посебан значај у њему имају мали Смарагдни Буда из XВИИ века и златни Буда у природној величини, украшен са више од 9.500 дијаманата. Унутрашњи зид дворишта Сребрне пагоде украшен је обојеним и детаљним муралом мита Рамајана кога су насликали кмерски уметници почетком двадесетог века.

Култура

Култура Камбоџе је изразито богата и веома разнолика, јер су многи фактори утицали на њен развој. Иницијални утицаји су долазили од будизма и хиндуизма, а посебан утицај имала је и архитектура и култура Ангкор Вата. Стамбене зграде и мали булевари у престоници Камбоџе често су налик на француске.

Традиционална музика датира још из времена Кмерског царства и често је се изводи уз плес.

Народ Камбоџе воли празнике и фестивале. Камбоџанска или Кмерска нова година обележава се средином априла. Један од важнијих фестивала је Водени фестивал, који се слави и у другим суседним земљама – Лаосу, Тајланду и Вијетнаму, као и бројни други на реци Меконг, када се најчешће спроводе обичаји којима се одаје почаст мртвима и живима.

Старије генерације уживају посебно поштовање. Камбоџани се зато често једни другима обраћају тако што пре имена наводе хијерархијску титулу која одговара годинама њихових саговорника.

ИНТЕРЕСАНТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ

  • Национална животиња је купри, веома ретко дивље говече
  • У Пном Пену живи око 2 милиона људи, што је осмина од укупног броја становника
  • Најбројнији народ су Кмери, а најзаступљенија религија је будизам
  • Језеро Тонле Сап у Камбоџи се сматра највећим извором слатководне рибе на свету, али и највећим резервоаром свеже воде у Југоисточној Азији
  • Угрожена врста иравадијских делфина данас броји свега неколико десетина јединки које живе у горњем току реке Меконг у Камбоџи
  • Најпознатије јело ове земље је амок – месо, пикантни зачини, пиринач, кикирики и јаја у кокосовом млеку. Служи се у чинији направљеној од листова банане.
  • Камбоџанска застава је једина национална застава која на себи има градјевину – Ангкор Ват