НАШ БЛОГ

ПАРТНЕРСТВО СА ПОГЛЕДОМ

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И ШВАЈЦАРСКА КОНФЕДЕРАЦИЈА

Позната по Алпима, врхунским сатовима, сиру и чоколади, Швајцарска је једна од земаља са највишим животним стандардом на свету. Равноправни језици којима говори њених око седам и по милиона становника су чак четири – француски, немачки, италијански и романш. Према Глобалном индексу иновација, Швајцарска је већ годинама рангирана као најиновативнија земља на свету.

Срби у Швајцарској и Швајцарци у Србији

Средином 19. века, на швајцарским факултетима се школовало око 150 студената из Србије. Тако је повезаност две земље у области образовања и културе почела пре почетка званичних дипломатских односа. Међу онима који су овде завршили студије и касније оставили дубоке трагове на политичкој, књижевној, научној и дипломатској сцени наше земље су Никола Пашић, Јован Дучић, Светозар Марковић, Петар Тодоровић и Пера Велимировић. 1916. отворена је и прва српска штампарија у Женеви.

У повратном смеру, бура Првог светског рата је у Србију довела Арчибалда Рајса, Швајцарца који је своје srcе, у правом смислу ове речи, оставио Србији. Арчибалд Рајс био је професор хемије на Универзитету у Лозани, криминолог, форензичар и публициста, који је био очаран моралним и херојским особинама српских сељака и војника. Сматрао је да те особине треба да буду темељ нове ослобођене државе.

Арчибалд Рајс

Овај велики пријатељ Србије пријавио се за добровољца и од 1914. године до 1918. године био на фронтовима са српском војском. Прешао је Албанију и Солунски фронт и са Моравском дивизијом умарширао у Београд.

Рајс ће остати упамћен и по ауторским радовима којима је пружио изузетан допринос у сагледавању Србије на међународном плану.

Пред смрт је пожелео је да његово srcе почива на Кајмакчалану, ,,најопаснијем врху српских земаља, близу својих другова који су страдали за слободу своје отаџбине, а власти у Србији су му ову жељи и испуниле.

Проглашен је капетаном прве класе војске Краљевине Србије, одликован за храброст на Солунском фронту и постао носилац Албанске споменице.

Билатерални односи са Србијом

Именовање др. Славка Грујића за првог српског амбасадора у Швајцарској 1916. године се сматра званичним почетком успостављања дипломатских односа Швајцарске и Србије. Од тада до данас, билатерални односи Швајцарске и Србије се оцењују као традиционално пријатељски, добри и у успону, засновани на партнерству и узајамној одговорности.

Славко Грујић, први српски амбасадор у Швајцарској

За време санкција и југословенске кризе деведесетих, Швајцарска је континуирано пружала хуманитарну помоћ, намењену првенствено интерно расељеним и избеглим лицима. Од 2000. године  односи са Србијом добијају додатно на динамици, а политички дијалог се интензивира. Економски односи обухватају све аспекте привредне сарадње. Швајцарска је наш најзначајнији спољнотрговински партнер у оквиру ЕФТА и налази се на листи највећих инвеститора у српску привреду.

Насупрот широко популарном спортском ривалству Новака Ђоковића и Роџера Федерера, Србија и Швајцарска данас интензивно сарађују у мање познатим областима науке, технологије и образовања и иновација. Швајцарска је и један од најважнијих билатералних донатора наше земље. Наш земља у предстојећем периоду остаје  приоритетна обаст за сарадњу за швајцарски програм са Источном Европом. Успостављено партнерство две земље наставља се са заједничким погледом на примену добре праксе ради развоја целокупне Европе.

Занимљивости

  • Алберт Ајнштајн је развио своју познату формулу Е = МЦ2 и теорију релативности, током студија и живота у Берну.
  • Црвени крст, који данас окупља 97 милиона добровољаца, је основан 1863. године у Женеви.
  • У овој земљи годишње се произведе приближно 180.000 тона чоколаде, а конзумира око 11 килограма по особи.
  • Швајцарска има 7.000 језера, а Женевско језеро је највец́е језеро у Швајцарској.
  • Поседује највише планинских врхова у Европи (48) са висинама изнад 4000 метара.
  • Швајцарски тунел Готтхард дужине 57 км најдужи је на свету.
  • Највиша железничка станица у Европи је у Швајцарској, на врху Јунгфраујоцх на 3.454 метра надморске висине.