НАШ БЛОГ

РЕПУБЛИКА КАЗАХСТАН

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Политички односи Републике Србије са Републиком Казахстан су традиционално добри и пријатељски, без отворених питања. У последњих неколико година између две земље знатно је интензивиран политички дијалог. Постоји обострано изражен интерес за његово унапређење на највишем нивоу, као и за развој билатералне сарадње, са акцентом на трговинско-економске односе.
Казахстан је последња совјетска република која је прогласила независност и то 16.децембра 1991. године, водећи умерену спољну политику и развијајући економију, посебно хемијску индустрију.
Етноним Казах је изведеница из турске речи које означавају независност и слободу духа. Он има своје корене у казашкој култури, у којој велику улогу играју коњи, па је и повезан са термином Козак. Староперсијска реч -стан означава земљу или место, тако да Казахстан у преводу значи “земља Казаха”.
Налази се на два континента – у Европи и Азији, главни град је Нур-Султан који је до 2019. године носио назив Астана.
Ова средњоазијска земља богата је бројним знаменитостима, како природног порекла, тако и оних које је створио човек.
Од 1998. године до данас се улажу милијарде долара како би Нур-Султан био архитектонски што импресивнији. Посебно се издваја Кула Баитерек – футуристичка зграда висока скоро 100 метара која се често упоређује са џиновском лизалицом, као и забавни комплекс Думан.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Са друге стране Џамија Хазрат Султан и Палата мира и помирења, два су верско најзначајнија објекта у овом граду. Џамија Хазрат Султан је једна од највец́их џамија у Централној Азији са највец́ом куполом у целом Казахстану, док се у Палати мира и помирења сваке две до три године одржава састанак врховних поглавара свих светских религија.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Џамија Хазрат Султан

Са површином од 2,7 милиона км² Казахстан је једна од највећих земаља у свету. Историчари кажу да су његови прастановници први припитомили и јахали коње, као и да је територија данашњег Казахстана постојбина јабуке и снежног леопарда, али и необичног језика који је настао мешањем арапског, руског, монголског, турског и персијског језика.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Казахстан је етнички и културно врло разнолик, насељава га преко 120 народа који углавном живе у традиционалним кућама – јуртама. Казашки је државни језик, али се уз њега и руски језик користи као службени у државним институцијама.
С обзиром на своју величину, Казахстан има врло различите типове терена, од пространих низија, преко висоравни, степа, тајги, стеновитих кањона, брда, делти до пустиња и високих планина чији су врхови стално под снегом.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija

Када је реч о гастрономији, Казахстан је рај за љубитеље меса. Посебан специјалитет су кобасице од коњског меса, „кази”, али се у исхрани користи и овчетина, као и разне врсте куваног меса.

Dipos, Kazahstan, bilateralni odnosi, diplomatija