НАШ БЛОГ

ТЕРРА АРГЕНТЕА

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА И РЕПУБЛИКА АРГЕНТИНА

Диего Армандо Марадона или Лионел Меси национални су понос Аргентине, земље у којој фудбал није спорт већ религија. Специјалитети од меса, гаучоси, танго и мате су такође и остале незаобилазне асоцијације на ову предивну латиноамеричку земљу.

Буенос Аирес

Главни град Буенос Аирес убраја се међу најлепше градове света. Његова архитектура комбинује утицаје Мадрида, Париза и Барселоне. Налази се на ушћу реке Ла Плата у Атлантски океан. Назив града на шпанском значи добар ваздух. Сматра се најбогатијим не само у Јужној Америци, већ и на целој јужној хемисфери.

Аргентинска култура одражава мултикултурални карактер свог становништва. Преовлађујући утицај на стварање аргентинске културе имали су европски досељеници, што се највише огледа у архитектури и моди.

Поред Европљана, свој траг оставили су и гаучи са својим особеним начином живота. Такође, и традиција америчких домородаца је део мултиетничког културног миљеа.  Једни од највећих амбасадора Аргентине данас су и њени широм света чувени књижевници – Хулио Кортазар, Викторија Окампо, Хорхе Луис Борхес или Адолфо Биој Касарес.

Политички посматрано, Аргентина је регионална сила и једна од истакнутијих латиноамеричких земаља. Чланица је група највећих економских сила Г-15 и Г-20. Оснивач је Уједињених нација, Светске банке, Светске трговинске организације, Меркосура, Заједнице латиноамеричких и карипских држава и Организације ибероамеричких држава.

Билатерални односи Србије и Аргентине

Аргентина и Србија имају веома дугу историју билатералних односа. Своју борбу за независност започеле су истовремено, почетком 19. века. У његовој другој половини, таласи европских имиграната долазили су у Аргентину све до након Другог светског рата. Хиљаде Југословена су се населиле у овој земљи у том периоду.

Званични дипломатски односи су успостављени 1928. године, а обновљени 19. септембра 1946. године. Аргентина је била чланица покрета Несврстаних, организације у којој је бивша Југославија остварила велики утицај.

Аргентина подржава територијални интегритет и суверенитет Србије и не признаје независност Косова. Ова држава је гласала против пријема Косова у УНЕСКО 2015. године.

Вишедеценијско пријатељство географски удаљених земаља потврђено је отварањем паркова наших држава у њиховим главним градовима. Тако је у Блоку 62 на Новом Београду 2017. године отворен парк „Република Аргентина”, а у Буенос Ајресу је отворен парк под називом „Република Србија”.

Парк ,,Република Аргентина“ на Новом Београду

Република Србија има амбасаду у Буенос Ајресу, а Република Аргентина амбасаду у Београду која је смештена у непокретности којом управља Дипос. Сарадња са овом институцијом се одвија на највишем нивоу, о чему сведочи и пријатељска посета бившег амбасадора Републике Аргентине, Нј.Е. Естанислао Ангел Заwелса Дипос-у.

ЗАНИМЉИВОСТИ О АРГЕНТИНИ

  • Име „Аргентина“ је изведено од латинске речи „сребро“
  • У Аргентини живи 45 милиона становника, а готово половина смештена је у главном граду и провинцији Буенос Ајрес
  • Национални спорт Аргентине је пато, коњичка дисциплина са више од четиристо година историје, будући да су је гаучоси (становници аргентинских равница) тренирали током колонијалне ере.
  • Танго је настао у Буенос Ајресу крајем 19. века. Уједињене нације су 2009. године прогласиле овај плес нематеријалном културном баштином човечанства јер утеловљује и подстиче културну разноликост и дијалог.
  • Аргентина је трећа највец́а држава света у којој се говори шпански језик.
  • Аргентина је прва држава која је још 1892. године користила отиске прстију као метод идентификације.
  • Аргентина је једна од земаља у којој се највише гестикулира. Сматра се да обичај долази од италијанских имиграната, који су често махали рукама да би се јасније изразили.
  • Врх Аконкагва (6959м) је највиши врх на западној хемисфери. Сваке године алпинисти из читавог света у великом броју долазе на ово место.